Kajkollen är en serie studiebesök där du får hänga med in i husen på Masthuggskajen. Näst på tur är Stuveriet på Masthamnsgatan.
Vad döljer sig bakom de pampiga fasaderna på Masthuggskajen? Många göteborgare passerar de färdiga husen varje dag men färre har varit inne i dem. Följ med in bakom kulisserna på Stuveriet, som nu fylls på med hyresgäster.
Kajkollen är ett evenemang där alla som arbetar med Masthuggskajen från konsortiet och staden träffas för att samverka och stärka helhetssynen. Kontorshuset Stuveriet är Stena Fastigheters första hus på Masthuggskajen.
– För oss är detta en avspark, säger Agneta Kores, VD för Stena Fastigheter Göteborg, och utbringar en skål.
För många år sedan köade stuveriarbetarna i hamnen just här för att få dagarbete. Hösten 2022 fylls det nya huset på med kontorsgäster inom andra branscher. De samsas om 7 800 kvadratmeter, 400 per plan.
– Många efterfrågar lite mindre ytor med en ”360 graders-vy” och det har blivit styrkan när vi hyrt ut. Utsikten är fantastisk. Vi har också haft många intressanta idéer vad gäller hållbarhet. Det mest hållbara man kan göra är ju att bevara ett befintligt hus, vilket vi har gjort, säger Martin Gidenstam, VD för Stena Bygg.
Stuveriet har byggts samman med den tidigare byggnaden som ligger precis intill byggrätten och är utrustat med både sedumtak och solceller. Solcellerna på taket försörjer hela fastigheten med el, vilket är ett viktigt steg i arbetet mot att minska klimatavtrycket med 50 procent till 2030. Förutom att växterna på sedumtaket binder koldioxid och bidrar med mat och husrum för insekter, så isolerar växtmattan året om vilket skapar ett stabilare inomhusklimat.
Under dagens Kajkollen står bland annat kulturkvarteren på Masthuggskajen på agendan. Frida Klingberg och Claudia Schaper, processledare på Göteborg Konst, berättar om ”enprocentsregeln”, som innebär att en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnation ska gå till konstgestaltning. Det gäller projekt som är offentligt finansierade. Konsten blir på så sätt tillgänglig för alla.
– En detalj jag ofta tänker på när vi jobbar i projekt är att övriga tiden är så otrolig programmerad. Konsten behöver inte styras av dessa lagar och regler på samma sätt utan den ska flyta fritt och ta tag i frågeställningar som övriga funktionaliteter inte kan göra, säger Claudia Schaper.
– Konsten fyller en plats med meningsfullhet eller innehåll som i förlängningen skapar en identitet till platsen. Det gör att man får en mer personlig relation till den, säger Frida Klingberg.
Att området runt Masthuggskajen är ett område där kulturverksamheter frodas är alla överens om. De framkom inte minst i tidiga medborgardialoger. I samband med spadtaget av nya Masthuggskajen fick David Karlsson, idéhistoriker och bokförläggare verksam i Lagerhuset, och Sture Carlsson, tidigare chef för bland annat Folkteatern, i uppdrag att kartlägga verksamheter och aktiviteter i området runt Järntorget och långgatorna. För att ta arbetet vidare bildade konsortiet gruppen ”levande gatuplan”, som jobbar för att utveckla innehållet i fastigheternas bottenvåningar. Det har bland annat resulterat i en ”master plan”.
– I den har vi identifierat vilka platser som kan vara lämpliga för kulturella eller kreativa verksamheter. Det hänger ihop med hur människor rör sig i området och hur olika verksamheter kan komplettera och stötta varandra, säger Emmelie Sjögren på Stena Fastigheter, som arbetar i gruppen.
Kulturverksamheterna i området har en stark identitet som de vill att deras hus, verksamheter och hyresgäster ska värna framöver, menar hon.
– Inom kulturen finns verksamheter som driver folk att skapa en attraktiv, spännande, inspirerande och utmanande miljö. När vi bygger en ny stadsdel handlar det mycket om att dra människor till området. Där bär kulturen ett stort ansvar, säger Emmelie Sjögren.
Under en rundtur upp i huset får deltagarna se 360 graders-vyn som nämndes i starten. Gemensamma ytor finns på flera våningar och ger hyresgästerna möjlighet att umgås och inspireras över företagsgränserna. På våning 14 ligger dessutom orangeriet och terrassen i söderläge, som kommer bli en plats där hyresgäster kan äta lunch, ses över möten eller after works. Om somrarna kommer den att vara full av grönska. Där ser du ut över Linnéstadens röda takåsar.
Längst ner i gatuplan ligger också nyinflyttade restaurangen BodyBuddy med fokus på hälsosam mat och nyttigt fika. Det är den första restaurangen att flytta in på Masthuggskajen.
Foto: Sofia Björkman
Läs även:
Första restaurangen på plats – BodyBuddy öppnar i Stuveriet
Kajkollen: Bakom fasaden på Våghuset och Brick Studios
Levande gatuplan: ”Vi värdesätter platsens befintliga kulturliv”