skip to Main Content
Kajkollen: Bakom fasaden på Våghuset och Brick Studios

Nu drar vi igång Kajkollen – en serie studiebesök där du får hänga med in i husen på Masthuggskajen. Först ut är Våghuset och Brick Studios.

Vad döljer sig bakom Masthuggskajens pampiga fasader? Vad händer nere i leran och på ritborden? Det fick ett femtiotal personer veta när NCC förra veckan öppnade upp dörrarna till Våghuset och Brick Studios under den första ”Kajkollen”. Följ med bakom kulisserna.

Kajkollen är ett projektevent där alla som arbetar med Masthuggskajen från konsortiet och staden träffas och stärker helhetssyn och samverkan. Intresset syns nu i det grå betongrummet, där kolleger småpratar runt mingelbord i väntan på första talaren.
– En sak som jag personligen är väldigt stolt över är hur vi i det här projektet ständigt försöker pusha oss själva när det gäller hållbarhet. 

Johanna Hult Rentsch, regionchef på NCC, pratar om Våghuset och Brick Studios, men ambitionen är gemensam för alla som arbetar med områdets utveckling. Att tänka hållbarhet är en av Masthuggskajens stora mål, och nu börjar det utkristalliseras hur man märker det i praktiken, bland annat hur det påverkar hyresgästerna. Alla hyresgäster som NCC har tecknat avtal med har skrivit på så kallade hållbara hyresavtal.
– Gröna hyresavtal har ju funnits jättelänge men när det gäller de hållbara avtalen så stretchar vi våra kunder ett snäpp till. Vi ställer krav på hur man ska jobba med jämlikhet och hur man kan jobba med cirkulära metoder när det kommer till kontorsmöbler och annat. Att alla har tecknat hållbara hyresavtal säger en del om vad kunderna tycker, säger Johanna Hult Rentsch.

Erica Svantesson från FOG, Friends Of Gothenburg Innovation, är den som håller ihop evenemanget. Hon har jobbat med Masthuggskajen sedan 2013, då på Älvstranden.
– Masthuggskajen är ett av stadens största och mest komplexa projekt, så det är tur att vi är så många som kämpar. En viktig del är att fånga det som är unikt med den här delen av staden idag, att det ska bli en stimulerande plats som ska inbjuda till en tillåtande vardagskultur och ta tillvara på kontrasterna i det som finns och det som läggs till, säger hon.

Även uthyrarna poängterar att kulturen är en av de drivande faktorerna för företag som vill flytta till området. Rozana Yevno på Stena Fastigheter arbetar just nu med att fylla Stuveriet. För henne är Masthuggskajen en rolig stadsdel som lever. Utöver det är det vattnet och tillgängligheten genom kollektivtrafiken som lockar.
– Jag frågade en intressent som är på väg in varför det är så intressant för dem för att komma hit. Jag fick svaret att det här området är den nya innerstaden och att det är här alla vill vara, säger hon.

Erik Fischer på NCC håller med, men förklarar också att det är en utmanande tid att hyra ut kontor.
– Vi har tillsammans med hyresgästerna behövt produktutveckla kontoret som väsentlig funktion för hyresgästernas verksamheter. Det har inte varit självklart att veta vad man ska ha kontoret till de senaste två åren. Vi har arbetat tillsammans med hyresgästerna för att hitta svar på frågan hur vi kan göra kontoret till just det som deras verksamheter behöver. 

När NCC påbörjar sin rundvandring i Våghuset och Brick Studios lotsas besökarna genom ett gatuplan som snart är redo för inflytt. Här blir det snart såväl matservering som sötsaker och ett gym. Efter en kort hissfärd upp i huset nås utsikten. Stora fönster inbjuder till en vy över Linnéstaden och Hisingen som inte har kunnat upplevas tidigare. 

Ett viktigt arbete i utvecklingen av Masthuggskajen är att göra stadsdelen levande dygnet runt. För att det ska ske behövs levande bottenvåningar, med en mångfald av verksamheter. Detta är ingenting som händer av sig självt, utan planeras noggrant av en samverkansgrupp med Adelina Lundell i spetsen. Visionen säger att det ska vara ett område där alla göteborgare känner sig hemma, förklarar hon.
– Vi är redan i en tät innerstad i en blandstad som har en internationell lyskraft. Stadsdelen har folkkultur, arbetarrörelse, affärsmässighet, boende. Det finns redan mycket att bygga vidare på, för att inte tala om den starka kulturen som är både synlig och osynlig i området. 

Tidigt identifierades att det inte gick att endast bygga nytt, utan att man behövde ta vara på de resurser och den kraft som finns i den befintliga identiteten.
– Levande gatuplan är ett sätt att skapa ett ögonhöjdsperspektiv som gör att det känns som en plats för mig och inte bara för de som bor eller verkar här, säger Adelina Lundell.

White Arkitekter ligger bakom Våghuset och Brick Studios.

Foto: Sofia Björkman.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top