skip to Main Content
Kajkollen: Bakom fasaden på Hotel Draken

Kajkollen är en serie studiebesök där du får hänga med in i husen på Masthuggskajen. Näst på tur är Hotel Draken.

Vad döljer sig bakom de ståtliga fasaderna på Masthuggskajen? Många göteborgare passerar de färdiga husen varje dag men färre har varit inne i dem. Det är dags att äntra Masthuggskajens högsta byggnad, Hotel Draken.

Sinnena väcks redan på bottenplan, där en byggarbetare står i ett hörn och borrar medan en annan håller på med sprayfärg. Det kommer att bli mer av den varan i takt med att hotellet blir färdigt, sinnesintryck alltså.

För smaken: Två restauranger, en rooftop bar och ytterligare tre barer, bland annat i markplan och det som kallas för Livingroom.
För hörseln: Konserter, shower, bioljudet från Draken med mera.
För känseln: Spa och gym.
För synen: Utsikten. Vi kommer återkomma till den.

Joakim Gralén, projektutvecklare på Fastighets AB Balder, börjar presentera vad man som besökare kan förvänta sig av byggnaden.

– Idén med det här projektet är att öppna upp kvarteret mot den fantastiska södersidan, som har varit för lite utnyttjad. Så här har vi huvudentrén till hotellet, med reception, lobbybar, bistro och uteservering i bästa söderläge. Här blir ett stort vardagsrum för göteborgarna, säger han.

Joakim Gralén guidar i det blivande biblioteket.

Göteborgarnas nya vardagsrum i gatuplan. Snart släpps restaurangkoncepten.
Hotellets andra restaurang vars fönster vetter mot öster.

Folkets Hus började redan på 90-talet att fundera på hur de skulle förverkliga idén om att bygga ett hotell, men fackföreningarna hade inte pengarna som krävdes, så projektet skulle komma dröja – tills nu. Balder kom in med kunskap och kapital och fick köpa en liten tomtyta på det som tidigare varit en parkering på Folkets Hus baksida.

– Vi är bara fastighetsägare till själva tornet. Det är fortfarande Folkets Hus som äger den stora byggnaden och större delen av kvarteret. Vi har bara en liten ruta på deras backyard, säger Joakim Gralén och drar på smilbanden. Han är hittills väldigt nöjd med projektet.

– Jag är i och för sig partisk, men det blir svinbra det här, säger han.

Vi fortsätter in i biblioteket, som ger skäl för sitt namn. Väggarna kommer att vara täckta av böcker. Vinylspelare med hörlurar kommer ge hotellets gäster möjlighet att ta med sig sin frukost från den angränsande frukostmatsalen och sitta här och läsa eller lyssna på musik under tiden de äter. Interiören är långt ifrån ljus och fräsch till fördel för mörkare kulörer att ta plats på golv och väggar. Man har valt accenter av svart, rostrött, mässing, tegel och rustikt trä. Vi går vidare till frukost- och konferensrestaurangen, belägen i det som en gång var omåttligt populära dansstället Vågen.

– Hela tegelväggen är original. Det är ett exempel på originaldetaljer som man har valt att bevara. När vi började riva här så var inredningsarkitekterna från Choice med från början, och de sa att det här är ju görhäftigt, det måste vi ha med. Det passar väldigt bra i den här miljön, säger Joakim Gralén.

På bottenplan ryms även en bistro. Konceptet vill man inte berätta så mycket om än. Men vissa av detaljerna är redan på plats och skvallrar.

– Vi hoppas att folk ska känna: herregud, att det fanns ett sådant här ställe här, det har vi aldrig fattat. Vi försöker öppna upp och lyfta fram saker som faktiskt har funnits här hela tiden men som inte riktigt har synts, säger Joakim Gralén.

– Och lite av det nya vi tillför kan ni se på ölkranarna där, fyller Niclas Brage Joxelius i, marknadschef på Hotel Draken.

– Bara en liten hint om att det är en del olika lokala producenter.

Huvudentrén mot Olof Palmes Plats.
Frukostmatsalen är fd Dansforums och danspalatset Vågens lokal.

Vi ska inte fastna i bottenplan i en byggnad på 34 våningar utan tar oss uppåt med hiss. Just hissarna har varit en viktig fråga för Joakim Gralén.

– Bland det första vi gjorde i det här projektet var att besöka ett hotell i Malmö. De hade för få hissar, så en första åtgärd blev att lägga till hissar och det var då våra shuttlehissar tillkom. Det är de två hissarna som syns på utsidan, som bara går från entréplan till våning 33.

Men vi ska inte hela vägen upp dit utan stannar på våning 29 för att titta på en av hotellets tre sviter, där det är fotoförbud.

Okej, man får inte fota, men får man berätta vad man ser i text?

– Nej, vi får nog hoppa det, säger Niclas Brage Joxelius.

– Mystiken tätnar.

– Ja, mystiken tätnar.

Men utsikten får både fotograferas och berättas om. Att titta på människorna som rör sig på Järntorget från den här höjden är en ny upplevelse. Ett virrvarr av folk är på väg. Om ett tag är några av dem på väg just hit för att äta en god middag eller ta en öl. Och visst är det extraordinärt, som mycket är på Masthuggskajen.

– Det finns inget annat sådant här projekt i Sverige faktiskt. Det är outstanding, avslutar Niclas Brage Joxelius, marknadschef på Hotel Draken.

Restauranglokal på 33:e våningen.

Om Hotel Draken

Öppnar: 1 okt 2023
Antal hotellrum: 474 (varav tre sviter)
Antal våningar: 34

Läs även:
Kajkollen: Bakom fasaden på Våghuset och Brick Studios
Kajkollen: Bakom fasaden på Stuveriet
Levande gatuplan: ”Vi värdesätter platsens befintliga kulturliv”
Hotell Draken blir en plats för alla göteborgare

Foto: Sofia Björkman

Tillbaka till Berättelser
Back To Top