skip to Main Content
Hotell Draken blir en plats för alla göteborgare

Clarion Hotel Draken vid Järntorget har nått full höjd. År 2023 öppnar hotellet – som ska stärka kulturkvarteret men också bli alla göteborgares vardagsrum med restauranger, takbar och uteservering.

Den som har vistats i området Masthuggskajen de senaste två åren kan inte ha undgått den skyskrapa som växer fram i anslutning till Olof Palmes Plats. Den redan befintliga byggnaden som huserar biograf Draken kompletteras med en ny huskropp, som sträcker sig 104 meter upp i luften. Hotell Draken blir Göteborgs högsta hotell med allt vad en gäst kan önska sig.
– Där finns allt under ett tak. Du kan äta gott, gå på bio, spa eller träna. Men hotellet är inte bara till för inresande konferensgäster och turister utan blir också en plats för göteborgarna, säger Joakim Gralén, fastighetsutvecklare på Balder.

Förutom hotellrum skapas restauranger och ytor att umgås på. Hotellets huvudingång ligger vid Olof Palmes Plats men det kommer också att finnas en ingång ut mot den konstgjorda halvön, som ska byggas i Göta älv. Två shuttle-hissar på utsidan av byggnaden, där utsikten västerut är slående, leder raka vägen upp till takbaren på högsta våningen. Stort fokus ligger annars på att skapa ett inbjudande entréplan, som har ambitionen att fungera som ett vardagsrum. Där kommer du att hitta både restaurang och bistro, som mynnar ut i en uteservering på Olof Palmes Plats.
– Vi vill öppna upp hotellets restaurang och bistro mot platsen för allmänheten och göra dem till en del av den publika arenan. Torget har ett av centrala Göteborgs bästa sollägen, säger Joakim Gralén.

Utsikt från högsta våningen i Clarion Hotel Draken.
Det är inte bara utsikten från takterrassen som blir spektakulär utan även utsikten från rummen.

Upprustningen av själva Olof Palmes Plats och hur den kan göras mer trivsam, trygg och tillgänglig hanteras av park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad. Det ska fortsatt vara en plats för alla med ytor för exempelvis lek, möten, demonstrationer och evenemang. Exakt hur platsen kommer att utformas är ännu inte klart men projektet går att följa på stadens hemsida för stadsutveckling.

Området runt Hotell Draken är sedan länge känt för sitt breda kulturutbud. Inom en radie av 50 meter hittar du konsertlokalen Pustervik, Folkets Hus och Lagerhuset, som rymmer både Frilagret och Göteborgs Litteraturhus, för att bara nämna några verksamheter som är etablerade på platsen.

I anslutning till hotellet finns också anrika biograf Draken där Göteborgs Filmfestival har sitt hjärta. Tidigare i år arrangerades festivalen för 45:e gången. För Balder har det varit viktigt att filmfestivalen kunnat genomföras under byggets gång. År 2020 förflyttades till exempel en del av Balders arbete till nattetid.
– Byggarbetarna på plats jobbade mellan 00 och 09 för att inte störa biobesökarna. Det är mycket som ska klaffa när ett så stort evenemang ska genomföras mitt i en byggarbetsplats. Förberedelserna inför årets filmfestival och besökarnas återkomst till biograf Draken har vi jobbat med sedan i höstas. Vi har haft ett bra samarbete och en bra dialog med festivalen, säger Marie Tisell, ombyggnadssamordnare på Balder.

Genom att skapa liv och rörelse i området önskar Balder att stärka de verksamheter som är etablerade i området Masthuggskajen. Folkets Hus har till exempel länge önskat ett hotell i anslutning till deras lokaler. Som en av de största konferensaktörerna i stan kommer de ha glädje av både lokaler och övernattningsplatser för sina gäster.
– Genom att tillföra människor på platsen gagnar vi också kulturkvarteret. När hotellet är klart kommer det att röra sig fler kunder och en större publik i området. Vi vill ta vara på vad som finns. Hotellet heter inte Hotell Draken för intet, säger Marie Tisell.

Foto: Markus Wesslen. Clarion Hotel Draken byggs av Eriks Selins fastighetsbolag Balder och ska drivas av Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels.

Hotell Draken i siffror:

33 våningar högt (34 om man räknar takterrassen). Det gör hotellet till Göteborgs högsta.

470 hotellrum, flera restauranger, och cirka 1 200 konferensplatser. Hotellet får även en festvåning, som går att hyra vid evenemang.

104 meter upp kommer du att hitta en sky bar med magnifik utsikt över staden och hamninloppet.

2019 påbörjades bygget av Clarion Hotel Draken.

2023 öppnar hotellet.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top