skip to Main Content
Enkät: Vad förväntar du dig av Masthuggskajen?

Det är redan augusti men minnet av Nya Långdagen i juni, Masthuggskajens alldeles egna gatufest, lever kvar. Vi fångade några av besökarna mitt i språnget och frågade vad de vill få ut av området.

 Charlotta jobbar i området.

Vad har du för förväntningar på området på och runt Masthamnsgatan?
– Jag önskar mig en levande gata utan trafik, där man kan promenera. All tung trafik här gör det väldigt stressigt att ta sig till och från kontoret. Sedan hade jag gärna sett lite mer blommor och grönt. Eftersom att det är så mycket hårda ytor här så hade det sett lite mysigare ut.

Vad hoppas du ska dyka upp här?
– Gärna lite mer uteserveringar med lättillgänglig och nyttig snabbmat. I och med att jag är hälsoutvecklare så vill jag gärna att det ska vara nyttig mat, så inte bara hamburgare och sådant. Men även lite caféer och något after work-ställe hade varit trevligt.

Lite gott för själen med?
– Ja, precis. Jag är ju ändå människa.

Björn funderar på att skaffa lägenhet i området.

Vad tror du att ett liv på Masthuggskajen skulle innebära?
– Att vi hade gått lite mer på restaurang. Man kan inte hänga på restaurangerna hela tiden, men ett aktivt liv där man träffar mycket människor. Jag gillar nytt och fräscht och vill gärna bo nära vattnet. Det har inte funnits möjlighet till det innan på den här sidan stan. På Hisingen har det varit helt annorlunda.

Vad har du för förväntningar på Masthamnsgatan och området runt omkring?
– Att det blir ett levande område med olika typer av människor. Ett område som är levande på dagen och på kvällarna. Utöver det hade jag gärna sett att man försöker göra något åt leden här utanför, att man kanske däckar ner den.

Vad önskar du ska ploppa upp här, som inte redan finns idag?
– Det finns ju väldigt mycket. Jag är kanske lite annorlunda än andra men jag tycker att det ska finnas tillgänglighet för parkering och inte bara cyklar. Jag har ett barn som har ett handikapp, så vi behöver bil.

Marie jobbar i kvarteret.

Vad har du för förväntningar?
– Tillgänglighet för medborgaren men också glamour, som ofta kostar pengar. Jag vill att det blir en publik plats. Det hade varit fantastiskt om det förutom uteserveringar också fanns publika sittplatser där man kan välja att sätta sig med något man har köpt med eller något man vill läsa. Det ökar tillgängligheten för medborgarna.

Vad önskar du dig som inte finns idag?
– Jag vill ha en kulturell närvaro. Jag tycker om graffitimålningarna som finns här, men kan det finnas något mer? En dröm vore någon typ av mikrobibliotek eller en liten scen. Jag vill ha mycket mer växtlighet så att man blandar det mjuka med de stora och hårda glasmetalliska huskropparna här omkring.

Markus är byggarbetare på Masthamnsgatan.

Vad önskar du dig?
– De får gärna öppna fler pubar. Det hade inte gjort någonting.

Vilka typer av pubar önskar du dig?
– Ja… De har ju öl på den sidan (pekar mot Andra och Tredje långgatan, reds anm.) så då kan vi väl ha groggbuffé här. Det hade ju inte varit fel. Man hade kunnat ha lite mer landsbygdstänk här.

Hur menar du då?
– Ett annat typ av tänk där det inte behöver vara så fint. Det får gärna vara lite ”det är inte så noga”. Det kan exemplifieras med till exempel kaffegök (kaffe och brännvin reds anm.)

Det behöver inte vara svårare än så?
– Du kan ha lite socker i också, om du vill.

Du önskar att man inte konstlar till det, helt enkelt?
– Ja, tanken är ju att det här ska vara en plats för alla, och då kan de försöka hålla det. Det behöver inte bli så himla konstigt.

Läs även:
Tack för festen!
Gatufest på Nya Lång!
Inför gatufesten på Nya Lång: Ingen fest utan dans
Var med och bestäm vad som ska hända med 10 000 kaktusar

Tillbaka till Berättelser
Back To Top