skip to Main Content
Mattias och Felix framför ett växthus.
Var med och bestäm vad som ska hända med 10000 kaktusar

Mattias Äng och Felix Lidforsen har köpt en samling med 10 000 kaktusar. På fredag, under gatufesten på Nya Lång, visas delar av samlingen för första gången i en offentlig utställning. Festbesökarna kommer dessutom få vara med och bestämma kaktusarnas öde.

Mattias Äng sitter i en bil tillsammans med delar av det han kallar Kaktusklubben under tiden som denna intervju sker. De är på väg till Grästorp för att välja ut några hundra av de finaste och mest speciella växterna till utställningen på gatufesten på Nya Lång. Parallellt pågår det stora arbetet med att frakta alla kaktusar till ett mer permanent boende i Skåne. 

Ta oss med från början. Hur bestämmer man sig för att köpa 10 000 kaktusar?
– Min goda vän Victoria, som liksom jag är AT-läkare och har ett brinnande intresse för växter, skickade en screenshot om en Kronofogden-auktion av 10 000 kaktusar. Jag var på jobbet, upptagen och stressad, men vid lunchtid tog jag upp telefonen. När jag såg att auktionen skulle gå ut om 45 minuter började jag ringa runt bland alla mina vänner. Jag fick tag i Felix som jag tidigare arbetat samarbetat med. Han sa: vi kör. Jag hade inte så mycket pengar på mitt konto, men ville verkligen inte missa den här chansen. Auktionen gick ut och vi vann med ett bud på 37 500 kronor.

Mattias och Felix

Bilen stannar och Kaktusklubben går ut för att påbörja arbetet. Då händer något med Mattias röst.
– Jag blir helt rörd när jag kommer hit och ser de 10 000 kaktusarna. Precis framför mig är de två största och en av dem är längre än mig, säger han.

Hur blev ditt intresse så stort?
– Startskottet var en slump, som mycket annat i livet. Jag fick en planta av min mamma Annika och den har varit med mig sedan dess. När jag snöar in på någonting så snöar jag verkligen in. Innan vi förvärvade den här stora samlingen så hade jag redan en väldigt blygsam samling hemma. 

Det är tydligt att du brinner för kaktusar. Vad är det för egenskaper de har som du har fastnat för?
– De är så taggade och sticker ut, helt enkelt. 

Du är av dialekten att döma skåning men du skämtar som en göteborgare. Har du hört det förut?
– Yes. Det kanske finns någon sådan gen i mig.

Under gatufesten på Nya Lång på fredag vill man hylla ”det genialiska arbetet” bakom samlingen. Arbetet med att odla och utveckla samlingen har pågått i 50 år och nu får allmänheten för första gången chansen att se delar av den i en offentlig utställning.
– Samlingen är helt världsunik. Det är den största privata samlingen i Sverige, men också en av de största internationellt. Kaktusarna som finns här finns ingen annanstans i världen. Geniet bakom har nyttjat Mendelsk genetik, det vill säga att han har använt avancerade genetiska metoder för att avla fram kaktusar som presterar spektakulära blommor. Det är både konstnärsskap och vetenskap.

Kaktusar.

Varken när ni köpte kaktusarna eller idag vet ni säkert vad ni ska göra med dem, men under gatufesten kommer besökarna få chansen att vara med och bestämma kaktusarnas öde. Vad är det bästa förslaget ni har fått hittills?
– Att gynna allmänheten, och där har vi en massa olika idéer. Vi vill att de ska inspirera människor till att bry sig om sin omvärld, både människorna i den och naturen. 

Och det konstigaste?
– Det fanns på agendan att om man inte fick sålt samlingen eller ordnat med någon som ville hämta upp den så skulle man förstöra kaktusarna.

Vad är målet med allt det här?
– Att sprida kaktusvibe till så många människor som möjligt: gemenskap, kärlek, glädje och omsorg. Vi märker att det händer något med folk när de ser kaktusarna. De börjar bry sig, säger Mattias Äng.

Tillbaka till Nyheter
Back To Top