skip to Main Content
Människor vistas på en gata.
Inför gatufesten på Nya Lång: Ingen fest utan dans

Runt 2010 började så kallade lunch beats dyka upp i stad efter stad världen över. Folk pausade sina arbetsdagar för att släppa loss och dansa. Flugan klingade av, men inte i Göteborg. Under gatufesten på Nya Lång kan du också vara med. 

Beskriv vad ett lunch beat är på ett fåtal ord.
– Lunch beat är dansglädje, energi, kärlek, peace and love, säger Julian Robin Jonasson Jertfelt, projektledare för Lunch Beat Göteborg.

Hur kom ni på idén att börja med det här?
– Några initiativtagare i Stockholm gjorde det här redan 2010 och i Göteborg startade vi 2011. Emilio, en av initiativtagarna, är lärare på Chalmers och DJ i Portugal och gjorde redan liknande grejer, men lunch beats fanns inte i Göteborg, så vi började. Konceptet var en fluga runt 2010-2012 som dog ut. Nu tror jag att vi är de enda i världen som fortfarande är igång. 

Hur kommer det sig att ni inte slutade som alla andra?
– Det är en form av tjurskallighet från vår sida, att vi vägrar ge upp. Vi vill förmedla att det går att ha kul nyktert och mitt på dagen. Att våga släppa loss är jävligt kul och förlösande ibland.

Nu har ni fått in bokningar till fyra event på kort tid. Tror du att det betyder att vi kan se en revival?
– 100 procent. We’re back! Vi kunde se att vi fick ett uppsving även efter pandemin. Ibland behövs vi och ibland behövs vi inte. 

Finns det något i den göteborgska själen som gör att lunch beats fortfarande funkar i vår stad?
– Definitivt. I bokningar för till exempel Göteborgs 400-års-jubileum på Bananpiren kunde vi verkligen se att vi särskiljer oss från andra städer. Ibland behöver det inte finnas någon mening med kultur utan det kan få lov att vara färgstarkt och knasigt och kul. Konstens roll är att bryta normer och våga utmana status quo. Annars är det main stream, och det är inte det vi vill hålla på med.

Vad kan man förvänta sig på fredag?
– Det kommer att bli galet kul, med dansglädje och eufori mitt på dagen.

Tillbaka till Nyheter
Back To Top