skip to Main Content
Höghus del 3: Från högst till lägst på Masthuggskajen

SERIE: Göteborgs skyline förändras. I denna serie går vi till botten med hur höghusen växte fram, varför de är nödvändiga och hur höga de blir i området Masthuggskajen

Ett höghus är minst 12 våningar och minst 35 meter högt, enligt europeisk standard. På Masthuggskajen byggs flera hus som ryms inom begreppet. Här listar vi högst till lägst bland kontorshus och hotell.

Clarion Hotel Draken med sina 33 våningar.

Clarion Hotel Draken

Antal våningar: 33.
Antal hotellrum och konferenslokaler: 453 stycken hotellrum och 18 stycken konferenslokaler, där den största rymmer 700 personer.
Fastighetsägare: Balder.
Arkitekt: Erséus Arkitekter.
Om: Hotellet byggs vid den ikoniska biografen Draken. Här ryms hotellrum, restauranger, konferenslokaler, träningsmöjligheter och spa med utsikt över staden och hamninloppet. På våning 33, den högsta våningen på Masthuggskajen, hittar du en av hotellets restauranger. Våning 32 blir en unik festvåning, där evenemang kan arrangeras.
Öppnar: 2022.

Elof Hansson Fastigheter – Global Business Gate
Global Business Gate med sina 26 våningar.

Global Business Gate

Antal våningar: 26.
Lokalstorlek: 40 000 kvm fördelar på två huskroppar.
Fastighetsägare: Elof Hansson Fastigheter och Alecta.
Arkitekt: Cobe Arkitekter.
Om: Kontorshuset byggs på halvön och syftar till att förstärka Göteborgs ställning som internationell handelsstad. Här skapas en gränsöverskridande, innovativ samlings- och mötesplats för handelsanknutna verksamheter. Projektet är ett bidrag till Göteborg 400-årsjubileum.
Öppnar: 2025.

Stuveriet med sina 16 våningar.

Stuveriet

Antal våningar: 16.
Lokalstorlek: 7 600 kvm.
Fastighetsägare: Stena Fastigheter.
Arkitekt: Erdegard Arkitekter.
Om: Kontorshus med inspirerande mötesplatser, så som orangeriet och terrassen med utsikt mot hamninloppet. Här finns konferensmöjligheter i orangeriet på våning 14, garage för bil och cykel, gemensam reception i entréplan samt kafé och bistro på bottenplan.
Öppnar: 2022.

Brick Studios med sina 15 våningar.

Brick Studios

Antal våningar: 15.
Lokalstorlek: 15 000 kvm.
Fastighetsägare: NCC.
Arkitekt: White Arkitekter.
Om: Kontorshus med flexibel planlösning, som uppmuntrar till gemenskap, kreativitet och kunskapsutbyte mellan hyresgästerna. Alla i huset får tillgång till en 1 200 kvm stor takterrass med utsikt över älven. I bottenvåningen finns butiker, restauranger och kaféer.
Öppnar: 2022.

Våghuset med sina 13 våningar.

Våghuset

Antal våningar: 13.
Lokalstorlek: 10 000 kvm.
Fastighetsägare: NCC.
Arkitekt: White Arkitekter.
Om: Smart och effektiv utformad kontorsyta som speglar vattnets liv och rörelse. Våghuset vävs samman med systerhuset Brick Studios tack vare den gemensamma takterrassen, som har solläge från morgon till eftermiddag.
Öppnar: 2022.

Brick Studios och Våghuset vävs samman tack vare en gemensam takterrass.

Läs även:
Del 1: Ett högre Göteborg växer fram
Del 2: Vad har höghus för positiv inverkan på staden?

Tillbaka till Berättelser
Back To Top