skip to Main Content
Gatukonstnären Ollio har målat på Kommersen sedan 2004

Kommersen har utvändigt varit en plats för gatukonst i ständig förändring. Ollio, eller Jonathan Josefsson som han egentligen heter, har varit med från början och tackar debatten kring graffiti för den kulturella spänning som skapas.

Hur blev Kommersen en plats för gatukonst?
– Det var tack vare konstnären Carolina Falkholt, som var den första som fick måla på huset efter att ha frågat Josef (som drev verksamheten, reds. anm). Strax därefter, under sommaren 2004, bjöd hon in mig och flera andra att måla tillsammans med henne. I början gjorde vi flera stora målningar som satt kvar i flera år. Efter några år tog jag över kontakten med Josef och hade hans tillåtelse att måla på huset.

Vad har Kommersen betytt för dig som konstnär?
– Den har betytt ganska mycket. Jag har använt den som en bra graffitivägg sedan 2004 och har målat där flera gånger varje år. Det handlar dels om att det är bra väggar och dels om att det är en bra plats. Kommersen syns från spårvagnen, vilket innebär en bra exponering. Det är bra att det har funnits en sådan plats i Göteborg. 

Var kommer du måla nu när den rivs?
– Det kommer saknas en bra plats i centrala Göteborg. Men det finns andra platser, som Röda sten, Kvarnbyn i Mölndal, Landvetter, Stenkullen, Gråbo, Borås och Uddevalla. 

Röda sten är en av platserna där konstnärer får utöva gatukonst.

Vad betyder graffitin som konstform för Göteborg?
– Jag tror att den betyder mycket och uppskattas av många. Graffiti alltid omdebatterat, men det gör det intressant eftersom det skapar en kulturell spänning. Jag tror även att det är värdefullt för unga att hitta en hobby som är lite annorlunda. 

I samhällsdebatten pratas det ibland om graffiti som kladd. Hur brukar du beskriva konstformen för att få folk att ändra den åsikten?
– Det är inte alltid jag anstränger mig för att göra det utan jag anser att man får tycka vad man vill. Men jag uppskattar det. Minsta lilla tag kan vara väldigt konstnärligt utförd och innehålla mycket talang även om inte alla kan se det. 

Vad skulle du säga är okej och inte okej när det kommer till att utöva konst i det offentliga rummet?
– Jag tycker att mycket är okej, men jag tycker att det är viktigt att man tänker efter och placerar rätt sak på rätt plats. Att det är väl avvägt tycker jag är viktigt. 

På Kommersen är det underförstått att man får måla över andra konstnärers verk. Det kan till och med skapa en ytterligare konstnärlig dimension, menar Ollio.

Är det okej att måla över någon annans verk?
– Det beror också på vilken plats det är. På Kommersen målas det hela tiden så där är det underförstått, men på en annan plats kan det vara mer känsligt. Att måla över kan bli en del av konstverket som ger ett extra intressant lager.

Har du några tips till den som vill börja med graffiti?
– Sök dig till platserna där du får måla. Röda sten är exempel på en bra plats för den som bor i närheten att öva. Utöver det finns det kurser för vägledning. Ta alla chanser som du kan hitta. 

Just nu pågår arbetet med att dokumentera Kommersen inför rivningen, så att historien om Kommersen som en viktig plats för graffiti i Göteborg ska bevaras och för att fler ska kunna ta del av berättelsen. Parallellt med detta utreds också möjligheten att skapa en ersättningsfunktion för fortsatt graffitimålning i området Masthuggskajen.

Läs även:
Kommersen rivs – och kan återuppstå på Hisingen
Kommersen ersätts med Masthuggsparken
Överlevaren Kommersen – från trävaruindustri till loppmarknad

 

Tillbaka till Berättelser
Back To Top