Den graffitiklädda byggnaden Kommersen har länge varit en mötesplats för människor från alla samhällsgrupper. I vår rivs huset, på grund av dess dåliga skick, och ersätts med en grön park, som både ska ta hand om regnvatten och fylla funktionen av en samlingsplats. Kommersen Loppmarknad, som har huserat i lokalen, kan flytta till Hisingen.
Kommersen ligger på parkeringsytorna mellan Första Långgatan och Masthamnsgatan och är den sista byggnaden från trävaruindustrin som funnits i Masthugget under 1900-talet. På 90-talet blev kåken ett frukt- och grönsakshus för att tio år senare omvandlas till en loppmarknad. I den 1400 kvadratmeter stora lokalen har du kunnat hitta allt från kläder till mat, utspritt på omkring hundra bord, och här har Studiefrämjandet gjort det möjligt för verksamheter som Solidariskt kylskåp och Cykelköket att husera i lokalen under en period. Utvändigt har huset varit en föränderlig och tillåtande yta för gatukonst.
Josef Afradi tog tillsammans med sina söner över lokalen år 2000 och skapade Kommersen Loppmarknad. Han ser huset som en mötesplats mer än någonting annat.
– Gamla och unga från hela stan har kommit, umgåtts och haft jättekul. Vi har haft café i lokalen och en uteplats på baksidan där vi suttit om somrarna. Några gånger bjöd vi in en pianist som spelade och folk dansade. Människor har samlats för att träffa andra över en kaffe eller köpa billiga grönsaker och kläder. Allt har funnits under ett tak, säger Josef Afradi.
Har nått sin tekniska livslängd
Sedan pandemin fick fäste i Sverige i mars 2020 har Kommersen hållit stängt. När Josef Afradi rör sig i området, stöter han ofta på personer som säger sig sakna platsen. Det har blivit tydligt att många göteborgare har ett starkt band till det graffitiklädda huset.
– Folk nästan grät när vi stängde. När de ser mig på gatan eller spårvagnen frågar de när vi öppnar och vad som kommer att hända. Vissa grupper i samhället har inte möjlighet att gå ut på disco som de unga gör, utan de har träffats på Kommersen, säger han.
Men någonting har skavt under en längre tid. Byggnaden har nått sin tekniska livslängd och ligger dessutom i en lågpunkt i området, vilket gör att regnvatten rinner dit vid skyfall. För att området inte ska svämmas över vid kraftiga skyfall, som spås bli allt vanligare i framtiden, behöver någonting göras. Under våren 2022 rivs Kommersen och år 2025 påbörjas bygget av Masthuggsparken, som kommer att ta hand om regnvattnet vid extremväder.
– Vi har ”skålat” parken för att den ska kunna fungera som ett vattenmagasin. Inför bygget av Masthuggsparken har vi jobbat med hållbarhet ur flera olika perspektiv, säger Hilda Franklin, projektledare på park- och naturförvaltningen.
Ersättningslokal på Hisingen
Nu skickas rivningslovet in och arbetet med att hitta en ersättningslokal till Kommersen pågår. Älvstranden Utveckling, som samordnar arbetet i utvecklingen av Masthuggskajen, har länge letat efter en ändamålsenlig lokal på ett läge med god tillgänglighet för både bil och kollektivtrafik, då det är avgörande för att bedriva en verksamhet som Kommersen. Lokalhyran får dessutom inte vara för hög, då verksamheten i hög grad har riktat sig till personer med begränsad ekonomi.
I första hand utreddes möjligheten att hitta en lokal i anslutning till Masthuggskajen. Efter flera lokalsökningar i omgångar utreddes ”Kinesiska muren” som ett möjligt alternativ, men valdes till slut bort. Detta på grund av utbyggnaden av Skeppsbron, som kraftigt kommer att begränsa tillgängligheten till lokalen för både fotgängare och bilister. Det tänkta verksamhetsupplägget hade också inneburit stora skattemässiga konsekvenser.
Nu har en plats på Lindholmen presenterats för Josef Afradi. Han har, tillsammans med ett gäng Kommersen-entusiaster, tittat på lokalen och ser goda möjligheter att kunna bedriva en verksamhet i samma anda.
– Det är en stor entré, högt i tak och bra ytor till försäljning. Där finns också en stor uteplats där vi kommer att kunna samlas på samma sätt som vi gjorde utanför Kommersen. Och jag nöjer mig inte med att bara ha öppet på helgerna. Jag vet att det finns människor som är intresserade av att mötas varje dag. De kommer att vara välkomna, säger han.
För att kunna förverkliga sina planer, återstår det nu för Josef Afradi att ansöka om bygglov för den verksamhet han vill bedriva.
– Vi är ingen stor organisation men vi kan vara en del av den apparat som hjälper samhället. För mig räcker det, säger Josef Afradi.
Läs även: Kommersen ersätts med Masthuggsparken