skip to Main Content
Umgänge över företagsgränser – så fungerar coworking

Somliga spår att framtidens arbetsplats är delad. Vad innebär coworking och vilka är fördelarna med en sådan kontorslösning? Vi pratade med Karsten Deppert, grundare av Mindpark, som nu satsar utanför Skåne och flyttar in i Brick Studios på Masthuggskajen.

Pandemin har förflyttat mångas arbetsliv till hemmet, som vi nyligen skrev om, och nu önskar många anställda en ökad flexibilitet. Somliga spår en framtid där både aktivitetsbaserade kontor, det vill säga kontor utan fast placeringskarta, och coworking-koncept är på uppgång.

En av de stora fördelarna med flexibla kontor är utbytet människor emellan, menar Karsten Deppert. Han är grundare av Mindpark; ett coworking-koncept där mötet är viktigare än någonting annat. I deras hittills fyra lokaler arbetar företag och organisationer självständigt men sida vid sida med möjlighet att utbyta erfarenheter och kunskaper.

”Vi vill lika mycket att den ensamma frilansaren ska komma till oss som den lilla ’innovationsenheten’, ett litet team på kanske tio personer, från det stora bolaget. Det kan vara nyttigt för kreativiteten att sitta i en miljö som vår” säger Karsten Deppert, grundare av coworking-konceptet Mindpark.

– Grundtanken var att skapa en plats med bredd och mångfald, det vill säga samla folk från olika branscher och bakgrunder. Hos oss hittar du frilansaren, små start ups och stora bolag. Det finns så många personer som är duktiga på vad de gör. Vi vet att det är i mötena människor emellan som det uppstår bra saker, säger han.

Mötesplats på bottenplan och kontor på resterande våningar

Mindpark grundades 2007. Det startade som en kaféverksamhet och har under åren växt till ett prisbelönat coworking-koncept. Lokalen i Brick Studios på Masthuggskajen blir deras femte i ordningen. Sedan tidigare är Mindpark etablerat på två ställen i Malmö, ett i Lund och ett i Helsingborg. Alla ingångar ligger på bottenvåningen.

– Det ska vara lätt att hitta till oss och lätt att ta sig in. Från bottenplan kommer besökaren in i de livliga delarna, där vi har café, bistro och ibland evenemang med mycket folk som rör sig. Vi sätter högt värde på att ha en välkomnande miljö.

Mindpark kommer att hyra en lokal på 2 350 kvadratmeter i Brick Studios. De får tillträde i början av 2023.

På resterande våningsplan kommer det att finnas ytor för kontor i olika storlekar. Bolag eller frilansare som hyr in sig hos Mindpark kan välja om de vill ha fast kontor, fast skrivbord eller lösningen ”flex desk”, som inte är en fast given plats.

Varje Mindpark-lokal har sin egen karaktär

Att etablera sig i området Masthuggskajen var givet, enligt Sanna Ekström, etableringsansvarig på Mindpark.

Med Järntorget som ett kollektivt nav och den smältdegeln av kultur, restauranger och puls som finns i området var Brick Studios en självklar plats för oss när vi nu etablerar ett Mindpark i Göteborg, säger hon.

Mindparks hittills fyra lokaler har formats utifrån vilka branscher som sitter i husen och resulterat i att varje hus har sin egen karaktär. Lokalen i Helsingborg ligger nära universitet, vilket samlat en hel del forskare, medan huset i Lund har lockat personer som arbetar med artificiell intelligens och övrig teknologi. Mindpark i Malmö ligger istället i ett affärsområde, vilket samlat många konsulter inom affärsutveckling. Vad kommer då att utmärka lokalen på Masthuggskajen?

– Vad vi vet är att Masthuggskajen är ett område som fungerar bra med aw:s och den typen av evenemang. Vi är måna om att varje plats ska få utvecklas på sitt sätt. Det blir spännande att etablera sig i centrala Göteborg och se vilken inriktning stället tar, säger Karsten Deppert.

Läs även:
Idéutbyten, snabba avstämningar och fokus – därför behövs kontoret

Tillbaka till Berättelser
Back To Top