skip to Main Content
Bygget av halvön går in i nästa fas

Danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff får det prestigefyllda uppdraget att bygga halvön på Masthuggskajen. Kontraktet är värt 1,3 miljarder och byggstart är beräknad till sommaren 2022.

Halvön ska byggas i vattnet vid förlängningen av Rosenlundskanalen, norr om Järntorget. Ytan som ska anläggas är två hektar, vilket motsvarar ungefär halva Hedens storlek. Älvstranden Utveckling har nu tecknat avtal med Aarlsleff, ett bolag med lång erfarenhet av att bygga i marin miljö.
– Halvön är ett konkret sätt att förverkliga Vision Älvstaden och ge göteborgarna tillgång till vatten mitt i centrala stan. Vi är mycket stolta över att få vara med och göra det möjligt, säger Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.

För upphandlingen har så kallad prekvalificering tillämpats. Av de företag som ansökte om att få lämna in anbud var tre kvalificerade att gå vidare. Av dessa lämnade Aarsleff in det anbud som nu tilldelats kontraktet som skrevs under på tisdagen den 3 maj.
Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit utvalda som entreprenörer. Arbetet på vatten och de speciella grundförhållandena på plats kräver både specialutrustning och erfaren personal och här kan vi utnyttja vår mångåriga erfarenhet av grundläggningsarbeten och hamnbyggen i Sverige, säger Ole Steen Christensen, projektchef Per Aarsleff A/S.

Själva grundläggningen av halvön beräknas komma i gång efter sommaren 2022, men redan i vår kommer bygget att märkas på plats. Om allt går som planerat ska grundläggningen av halvön vara klar hösten 2025. De första byggnaderna på halvön beräknas vara klara för inflyttning 2027.

Läs även:
Varför bygger vi en halvö i Göta älv?

Tillbaka till Nyheter
Back To Top