När CGI-studion Brickland växte ur sina lokaler på Järntorgsgatan föll valet av nytt kontor på Stena Fastigheters Stuveriet – det åskblå kontorshuset på Masthamnsgatan. Varför då? Vi hälsade på i de nya lokalerna för att prata hållbarhet, grannsämja och stadsutveckling i ett kärt område.
Vägen till Stuveriet är krokig och tillfällig. Mycket finns kvar att göra på Masthamnsgatan men väl innanför porten är stämningen varm och välkomnande. På sjunde våningen sitter Brickland – studion som har flyttat i princip 100 meter från den förra kontorslokalen. Från fönstren har de sett Hotell Draken, Brick Studios och Våghuset växa fram. Läget och Stena Fastigheters gedigna arbete med fastigheten, bland annat vad gäller hållbarhet, var en avgörande faktor när de flyttade till Masthuggskajen.
– Järntorget ligger oss varmt om hjärtat och hållbarhetsarbetet är en sådan självklar del av allt vi gör. Många kunder gör satsningar för att bli ett bättre företag ur hållbarhetsperspektivet och det känns helt naturligt för oss att följa deras utveckling, säger Elin Adermalm, Studio Manager på Brickland.
Väl på visning i Stuveriet under hösten 2022 var våningen ett skal. Trots det, upplevde de ett lugn i lokalen.
– Vi fick se de stora fönstren, utsikten mot alla väderstreck och lite av Göta älv. Det kändes modernt och fräscht. Vi gillar konceptet av att det inte är en lång korridor utan att vi kan röra oss fritt. Stuveriet matchade vår personlighet bäst.
Hur skulle du beskriva er personlighet?
– Vi är moderna och kräsna med vad vi tycker om. Det handlar mycket om våra möjligheter att kunna prestera och utvecklas. Vi har ett behov av att hela tiden bli bättre. Stuveriet andades just det, säger Elin Adermalm.
Flyttlasset gick i oktober 2022. I dag är deras våning möblerad, full av liv och lust. Öppna kontorslandskap och ett gemensamt kök bjuder in till samtal och umgänge. Brickland arbetar med att hjälpa företag att hålla sig ajour med den digitala tidsåldern. Det är en kreativ hub för design och teknisk innovation, där de skapar digitala upplevelser tillsammans med sina kunder. Resultatet är ofta stillbilder, animation, UX/UI och realtidsgrafik. I huset får de sällskap av företag inom en rad branscher. BatteryLoop, till exempel, arbetar med återanvändning av batterier från framförallt fordonsindustrin och SMW Group, som arbetar med rekrytering på sociala medier.
– Det känns som att hyresgästerna tillhör framtidsbranscher. Jag tänker just på det digitala.
Kommer ni att samverka över företagsgränserna?
– Det är ingenting vi har haft i åtanke när vi flyttade in. Men för ett par månader sedan bjöd Ekan Management, som sitter längst upp i huset, in till frukost. Nästa gång är det vår tur.
De anställda på Brickland har en relation till området sedan tidigare. Långgatorna lärde de känna under studenttiden och idag är de mer eller mindre stammisar på varje lunchrestaurang i området.
– Vi äter ute tillsammans varje fredag och har testat i princip alla ställen. Några av mina kollegor har en lista på ställen vi har recenserat under särskilda kategorier.
Elin Adermalm ser på utvecklingen i området som positiv. Det blir allt lättare att leva i området Masthuggskajen för var dag som går, menar hon.
– Här finns gym, bra restauranger, alla typer av aktiviteter man vill göra i anslutning till jobbet. Det växer fram liv och rörelse, möjlighet att stanna här utan att åka in till ”riktiga stan”. När vi ser oss omkring, får vi bekräftat att det var rätt beslut att flytta hit, säger Elin Adermalm.
Stuveriets hållbarhetsarbete
Stuveriet är ämnat att uppnå certifieringen LEED Platinum, vilket är deras högsta certifiering för miljöbyggnader. Det finns många skäl till det. Fasaden som ger Stuveriet dess karakteristiska utseende är av återvunnen aluminium. Solcellerna på taket försörjer hela fastigheterna med el. Växterna på sedumtaket matar och ger husrum åt insekter samtidigt som växtmattan fungerar som en isolering.
Läs även: Kajkollen: Bakom fasaden på Stuveriet