skip to Main Content
Artikelserie del 3: Så utvecklas kulturen på Masthuggskajen

Masthuggskajen ska bli en levande stadsdel med ett rikt kulturliv, men hur ska detta uppnås? I denna artikelserie tar vi tempen på människor som bidrar till stadsdelens identitet, både var för sig och tillsammans.

Rozana Eriksson Yevno, du är uthyrningsansvarig för kommersiella lokaler på Stena Fastigheter och även deltagare i gruppen Levande Gatuplan för Masthuggskajen. På vilket sätt arbetar ni för att Masthuggskajen ska bli en stadsdel med levande kulturkvarter? Vad är er ambition?

– Vi tittar ständigt på att addera konst och kultur i våra områden, och extra mycket just nu på Masthuggskajen. Vi jobbar med att lyfta fram kulturen direkt i och runt våra fastigheter. Vi är aktiva i frågan om kultur och vi är gärna med och driver frågan framåt. Kulturen är alltid viktig, inte minst i ett område som Masthuggskajen som historiskt alltid har haft mycket kultur. Detta vill vi ta vara och bygga vidare på. I oktober kommer vi att ha en fotoutställning som heter ”Ungas Framtidstro” på Danmarksterminalen, där bilderna är tagna av fotograf Johan Bävman (känd för bland annat Swedish dads).

Rozana Eriksson Yevno har mörkt, bakåtkammat hår och ljusa kläder. Hon sitter i ett fönster med utsikt ut mot Göta älv och bygget av den kommande halvön.
Rozana Eriksson Yevno, uthyrningsansvarig för kommersiella lokaler på Stena Fastigheter.

Varför är kulturen viktig i området?

– Kulturen är en del av Stena Fastigheters DNA. Vi stadsutvecklar med omtanke. Genom att ha med kultur som en del i det arbetet så kan vi också få människor att trivas och bli glada. Det har alltid funnits mycket kultur i området, titta bara på Långgatorna, Järntorget och upp mot Stigberget. Det spelar ingen roll vad man har för yrke, ålder eller ursprung, kulturen kan vara ett gemensamt intresse. Ett exempel på det är gatufesten som hölls på Masthamnsgatan den 9 juni. Det var så många som dansade, möttes, spelade musik och besökte platsen. Ett gäng ställde till och med ut sin kaktussamling. Det var inte bara de som jobbade i något av kontorshusen som deltog utan också boende i närområdet. Kulturen behövs alltid.

Vad har ni gjort hittills i frågan?

  • I Stuveriet har konstnären Camilla Boström gjort ett konstverk av våningssiffror på varje våningsplan. Siffrorna är gjorda av återbrukat material, ihopsamlade från närområdet eller från Stena Recyclings anläggningar. För att nämna ett exempel så har våningssiffran 7 skapats av gamla sprayflaskor som är hämtade från Kommersen. Camilla har också fått i uppdrag att måla brandskåp, dörrar, väggar och smycka hissallén i fastigheten.  
  • Elin PK, en göteborgskonstnär som brinner för det hållbara skapandet och miljö har med varma, färgglada penseldrag prytt väggarna inne på BodyBuddy Café (Stuveriet) med härlig konst. Det blir en wow-effekt när man kliver in i caféet. 
  • Även utvändigt har vi jobbat med många olika konstnärer. Under byggnationen av Stuveriet utlyste vi en konstnärstävling bland våra egna hyresgäster. Det blev illustratören och konstnären Diba Mokhtabad som vann med sin idé och tolkning av temat ”förena naturen med staden”. Diba målade ett vackert plank som stod uppe under nästan hela byggtiden.
  • Vi har låtit konstnären Eric Langert tillverka tre minisilhuetter av Stuveriet i cortenplåt. Siluetterna rymmer namnskyltar med verksamma företag i Stuveriet och står uppställda i anslutning till de olika entréerna.
  • Stena Fastigheter är en av aktörerna som har bidragit till den 128 meter långa graffitivägg som finns längs med kajen. Där får vem som helst utöva sin konst. Graffitiväggen är i ständig förändring och det är alltid spännande att se vad som har hänt sedan sist. Det är nya budskap, gubbar och mönster från vecka till vecka.
Diba Mokhtabad har mörkt kort hår, linne och byxor. Hon står med ryggen mot kameran och målar ett byggplank.
Illustratören och konstnären Diba Mokhtabad.
Det målade byggplanket föreställer flera månar, en svan och ett blomstrande träd.
Det målade byggplanket satt uppe under nästan hela tiden som Stuveriet byggdes.
Konstnären Camilla Boström gjorde ett konstverk av våningssiffror på varje våningsplan där siffrorna är gjorda av återbrukat material. Våningssiffran 7 skapades till exempel av gamla sprayflaskor som är hämtade från Kommersen.

Vilken är er största utmaning?

– Det finns mycket ambitioner och vilja. Det gäller att hitta rätt plats och blandning av kultur för att skapa det kontrastrika som vi vill att Masthuggskajen ska bli. Utvecklingen av Masthuggskajen kommer att pågå under lång tid och det kan vara svårt att veta idag vad kulturen är i framtiden. 

Vad är ert nästa steg i att skapa kultur på Masthuggskajen?

– Att fortsätta det arbete som vi gör idag och hitta rätt människor och idéer till våra fastigheter. På halvön kommer det finnas en hel del butikslokaler och en källarlokal som vi ser att man skulle kunna göra något riktigt häftigt med. Man är välkommen att höra av sig om man har en idé som kan passa och som kan bidra till området. Vi arbetar också gemensamt med andra aktörer för att göra Masthuggskajen till en trevlig plats även under byggtiden. Det kan vara konst på plank, kreativa väghänvisningar, målningar på marken eller något helt annat, säger Rozana Eriksson Yevno.

Foton: Stena Fastigheter.

Läs mer:
Artikelserie del 1: Så utvecklas kulturen på Masthuggskajen
Artikelserie del 2: Så utvecklas kulturen på Masthuggskajen

Tillbaka till Berättelser
Back To Top