skip to Main Content
30 minuter på Lillåudden

REPORTAGESERIE: I området Masthuggskajen bygger vi mer stad närmare vattnet. Men vad betyder det för invånarnas dagliga liv? För att ta reda på vattnets betydelse i vardagen gör vi en 30 minuter lång blixtvisit i liknande stadsdelar. Näst på tur är Lillåudden i Västerås.

I början av 2000-talet byggdes Lillåudden – en konstgjord udde med bostäder, restauranger och öppna gräsmattor intill Mälaren. Här lever människor i symbios med både natur och stad.

Helena och Sandra Wijk, mor och dotter, sitter på en parkbänk som vetter ut mot Mälaren. Bakom dem sträcker husen på sig mot en klarblå himmel. De innehåller bostäder men också förskola och restauranger.
– Närheten till vattnet är livskvalitet. Vi bodde tidigare på Haga, som ligger en bit bort. I trettio år brukade jag cykla ner till Mälarstrand för att få uppleva det fridfulla. Jag trodde aldrig att jag kunde bo här, säger Helena.

Lillåudden är en konstgjord halvö med anor från gamla Västerås. Udden är nämligen byggd av schaktmassor från den tid då många av stadens historiska byggnader revs. Sedan början av 2000-talet har området bebyggts med sjönära och mer exklusiva bostadshus som har lockat människor att bosätta sig här. Här finns både bostads- och hyresrätter.
– Det gör det möjligt för alla sorters människor att bo här, säger Sandra och Helena fyller i:
– Här finns en mångfald. Nyanlända, barnfamiljer och äldre.

Här syns sannerligen människor från alla åldersgrupper. Vältränade medelålders män joggar förbi och nyblivna mammor puttar sina barnvagnar framför sig. Vid lekparken, ett stenkast från förskolan, hörs glada barnskrik, och under ett av träden i skuggan sitter Else-Marie och Willy Ekström. Det är ”deras träd” – en plats de har återkommit till under de senaste fem åren.
– Det har växt tills sig. Om somrarna sitter vi här, det fläktar skönt, säger Else-Marie.
– Varma sommardagar är det fullt av folk från stan och andra förorter som tar sig hit, säger Willy.

Paret flyttade till Lillåudden för ungefär tio år sedan och var bland de första att bosätta sig här. De bor i ett ”55 plus-hus” tillsammans med likasinnade grannar.
– I mellanrummet mellan huskropparna finns ett garagetak där vi har gemensamma trädgårdar. Där finns pallkragar, där vi odlar grönsaker till exempel. Vi grillar mycket tillsammans med grannarna, säger Willy.

Närmast kustlinjen breder stora gräsmattor ut sig. De bjuder in till picknickar, lek och umgänge. Här finns lugnet men också en bit av staden. På bryggan i riktning mot berömda Steam Hotel ligger en glasskiosk. Lite längre ner på gatan finns japansk restaurang, pizzeria och restaurangen Ankarudden med uteservering mot vattnet. Någon mataffär går inte att hitta på Lillåudden.
– Jag tycker det är bra. Det skulle säkert bli skräpigt. Det ska kännas fritt: gräsmattorna är stora och oplanerade och du kan vara lite hur som helst, säger Willy.

Foto: Sofia Björkman

Läs även:
30 minuter i Hammarby Sjöstad

 

Tillbaka till Berättelser
Back To Top