skip to Main Content
Vy över Hammarby Sjöstads kaj.
30 minuter i Hammarby Sjöstad

I området Masthuggskajen bygger vi mer stad närmare vattnet. Men vad betyder det för invånarnas dagliga liv? För att ta reda på vattnets betydelse i vardagen gör vi en 30 minuter lång blixtvisit i liknande stadsdelar. Först ut är Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Vi vandrar mot Skanstullsbron, viker av till vänster och följer promenadstråket där kostymklädda människor är på väg för att införskaffa dagens lunch. Det känns lite konstigt att ta en hiss ner till vattnet, så vandringen fortsätter längs höga kontorshus med servering i gatuplan. Till höger reser sig en byggnad som påminner om både Våghuset och Draken i sin arkitektur.

En hög glasbyggnad som sträcker sig mot skyn.
Sjöstaden skybar har liksom Våghuset egenskapen att spegla vattnet. Här kan du avnjuta servering på våning 28.

Sjöstaden sky bar sett från andra sidan gatan.

Vi viker av till vänster och går längs en gata med bostadshus. Även här har man tagit tillvara på bottenvåningarna. Snart når vi vattnet. Människor är i lika mycket rörelse här, men nu av olika anledningar. Ett par barnvagnar, någon ska leverera ett bud, flera joggar i snabba byxor. 

Cecilia Hellner från Sickla har det här som sin gångväg in till stan. Hon ser Hammarby Sjöstad som sin närmaste granne.
– Min känsla är att Sjöstaden blir mer och mer stad. Från att ha varit ett område som bara var nytt så har det växt in i det som vi hoppades att stadsdelen skulle bli, nämligen just en sjöstad.

Cecilia Hellner är klädd i ytterkläder och poserar för kameran.

Vad tycker du om att staden flyttar närmare vattnet?
– Det är underbart. Det gör att du och jag går här. Det är jättefint, säger hon och fortsätter sin promenad.

Att som främling försöka stoppa människor på gatan för att ställa ett par frågor är vanligtvis ingen enkel uppgift men Marcus Lindahl, professor i industriell teknik på Uppsala universitet och boende i Hammarby Sjöstad, tystar sina trådlösa hörlurar och stannar. Javisst, han vill svara på frågor om området han bor i. 

Vad var din relation till Hammarby Sjöstad innan du flyttade hit?
– Den var ganska vag. Vi hade goda vänner som flyttade hit ganska tidigt. Då tyckte vi nog att det var lite obebyggt, men nu har det blivit mer och mer stad och vi har idag en kärleksrelation till stadsdelen. 

Vad är Hammarby Sjöstads fördelar?
– Vattnet och promenadstråken. Jag tycker också att det kommer hit roligare och roligare människor. Man inte kan inte säga att det är jättemixat, men det är inte Stockholm överlag eftersom att det är mycket bostadsrätter och dyrt som fan.

Hur ser du att området har förändrats de senaste åren?
– Det är mycket barn här nu. Från början trodde man att det här skulle bli ett ”grey city”. Man byggde inte tillräckligt med skolor och förskolor, men sedan ett stort antal barnfamiljer har flyttat hit så har det blivit väldigt barnrikt och på så sätt en medellugn stadsdel. 

Vad är fördelarna med att staden flyttar närmare vattnet?
– Det är…
– Hej! Tjena, förlåt, får jag störa? Jag tänkte kolla om ni vill prova vår första glass? Det är en gelato som vi har gjort precis nu. 

Det är klart att vi vill. 

Personen som frågar är Kenny Solomons, skådespelare och entreprenör som just håller på att sätta menyn och färdigställa inredningen till den nya restaurangen Gradi. Stället drivs av honom själv och hans fru Tess Merkel, som för den uppmärksamma har sin historia i musikgruppen Alcazar. 

Tess, Marcus och Kenny samtalar i en restaurang.
Marcus, Tess och Kenny inne i Gradi

Känner ni varandra?
– Nej, svarar Kenny Solomons.
– Eller jo, lite, svarar Marcus Lindahl, jag klipper mig på Rusty Rascals.

Rusty Rascals är ett speciellt koncept med café, bistro och barberare i samma lokal. Det är en del av ett större koncept, som även innefattar italienska Gradi, där vi nu står och äter glass, och Rockin Grill, som serverar burgare, milkshakes och tillåter föräldrar att stanna länge genom att barnen har en egen lekavdelning med bollhav. När Kenny Solomons får frågan om varför de valde att öppna just i Hammarby Sjöstad har han huvudet lite för fullt av beslut inför den kommande öppningen för att kunna svara, så han får hjälp av Marcus Lindahl.
– Jag skulle gissa att ni har tänkt att det är en ganska köpstark publik här. Glassen var jättegod förresten.

Kenny återfår fokus.
– Och det finns mycket barn i området, som föräldrarna kan ta med sig, säger han.

Kenny ligger i ett hav fullt av röda och blåa bollar.
Kenny Solomons vill att deras restaurangkoncept ska bli en plats där hela familjen kan umgås på allas villkor. Bollhavet är ett exempel på hur de försöker uppnå detta.

De är eniga om att stadsdelen har gjort att Stockholm som stad har växt ihop mer. Tess Merkel berättar att de har en lång historia i Hammarby Sjöstad.
– Det blir mer och mer liv, mer och mer ställen och själ, säger hon.
– Och det har blivit allt mer populärt, säger Kenny.

Tess Merkel står framför restaurangens kök.

Marcus:
– Sedan har det blivit mer heterogent. Förut var det lite…

Tess:
– Ja det såg ut som att man klev in i ett Sims-spel. Sushi överallt och samma inredning. 

Kenny, vad ser du för fördelar med området?
– Det är närheten till stan och att allt finns här. Du behöver inte ta dig någon annanstans, säger han.

Marcus Lindahl har ljust hår och markerade glasögon.
Marcus Lindahl tycker att Sjöstaden får roligare och roligare människor, även om det skulle kunna bli mer mixat.

Marcus har ätit upp sin glass och ska fortsätta ut i fredagssolen och gå samma promenad som så många gånger förut.
– Utan vattnet hade det här varit en ganska konstig stadsdel. Jag tycker väldigt mycket om arkitekturen, men kanske bara för att vattnet skapar någon slags estetisk rörelse. Utan vattnet hade det inte varit samma sak, säger han och lämnar restaurangen.

 

Om Hammarby Sjöstad (beräkning för 2023)
Antal invånare: 27 500
Antal lägenheter: 11 000
Arbetsplatser i kvadratmeter: 150 000
Antal arbetande i stadsdelen: 12 000
Om invånarna: 70 procent är i åldern 19-65 år. 40 procent är barnfamiljer. De bor på 80 kvadratmeter i snitt och 62 procent av dem har en bil (statistik från 2020).

Källa: Lokaltidningen i Hammarby Sjöstad.

 

Tillbaka till Berättelser
Back To Top