Fem snabba med Jack Doran, projektingenjör på Aarsleff i Sverige, som just nu bygger halvön på Masthuggskajen.
Vad är halvöns status just nu?
– Just nu arbetar vi med två pålmaskiner – en på land och en ute i vattnet. Det för att kunna demolera den nuvarande kajkanten och dränera vattnet. Från och med slutet av maj kommer man att kunna se allt mer aktivitet ute i själva vattnet.
Hur tycker du att det går?
– Det går bra. Vi har stött på lite utmaningar eftersom vi just nu arbetar i området där den gamla kajen låg. Den gamla kajen byggdes för 200 år sedan och då satte man träpålar i marken som vi nu måste ta bort. Det är så många som fjorton pålar per kvadratmeter.
Nu när du ser hur man arbetade för 200 år sedan, vad tycker du om den byggtekniken?
– Sättet de arbetade då är väldigt likt hur vi arbetar idag. Maskinerna har så klart blivit bättre, men det är en fantastisk kvalitet på träet som har hållit i 200 år. Vi kommer att fortsätta arbeta med svenskt timmer.
Vad är den största utmaningen i bygget av halvön?
– Den största utmaningen är marken. Eftersom Göteborgs grund är väldigt svag så behöver vi vara väldigt försiktiga. Vi behöver vara noggranna gällande tajmingen och ordningen på våra arbeten för att inte flytta på närliggande byggnader. Men dessa förutsättningar gör också projektet – och att arbeta i Göteborg – så unikt. Utmaningarna är det som gör jobbet intressant.
Vad tycker du om att Göteborg väljer att göra den här typen av projekt, när en stor del av staden är byggd på lera?
– Jag gillar det. Vi gör ett projekt där vi tänjer på gränserna, vilket vi kan göra eftersom vi har både lokal kunskap om Göteborg och erfarenhet och resurser inom den europeiska Aarsleff-koncernen. Masthuggskajen kommer att bli en fantastisk plats att bo och arbeta på.
Läs våra tidigare artiklar om halvöns komplexa byggnation.