skip to Main Content
Sommarserie: Göteborgs långgator

I sommar riktar vi strålkastarljuset mot långgatorna. Vad utmärker var och en av dem? Och hur kommer Masthamnsgatan, eller Nya Långgatan som vi gärna kallar den, stå sig i ledet när området Masthuggskajen är färdigställt? Vi har pratat med de som vet bäst.

”Vår butik utmärker gatan”

Linda Ahlström, butikschef på Björkåfrihet i korsningen Fjärde Långgatan/Linnégatan. På second hand-butiken Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, hittar du kläder, accessoarer, porslin med mera.

”Jag skulle säga att vår butik utmärker Fjärde Långgatan. Det finns inte så mycket här annars. Björkåfrihet är en väldigt etablerad second hand-butik och har legat här innan second hand blev så stort som det är i dag.

Vi har många stammisar. Också många från den yngre generationen, som vill handla hållbart och medvetet. De vet inte alls att vi har legat här så länge men tycker att vi har coola grejer. Second hand-kläder känns som de nya märkeskläderna.

Här finns en otroligt engagerad och kunnig personal. Vi har en jättestor sortering på Hisingen, där vår personal väljer kläder och prylar, som sedan skickas tillbaka till oss i olika kategorier. Det finns alltid någon som kan motivera varför en vas kostar vad den kostar, till exempel.

Vi sa det igår, att det är så sjukt att vi är så nära vattnet men inte tänker på det. Jag tycker det ska bli kul med mer liv och rörelse i området. Det kommer att bli enklare att hänga vid vattnet och enklare att ta vägen förbi oss.”

”Den lite vuxnare av långgatorna”

Tobias Ivansson, restaurangchef på Tacos & Tequila, Tredje Långgatan 9. År 2014 krogsatsade ägarna ”Göteborgsfamiljen” i Auktionsverkets fastighet. Det innebar fyra nya restauranger, ett café, ekologiskt bageri och brödbutik och en kulturarena. Sammanlagt är ytan på 4 000 kvadratmeter.

”Tredje Långgatan är den lite vuxnare av långgatorna. Här hittar du caféer, bra lunch och middagsställen, och riktigt bra barhäng på kvällarna. Auktionsverkets Kulturarenas olika kulturarrangemang som till exempel Festivalarena* under Göteborg Film Festival gör Tredje långgatan till ett självklart centrum. Tacos & Tequilas attityd beskrivs bäst som självsäker. Här ber vi inte ursäkt för de heta smakerna i maten eller för den eldiga micheladan.

Byggnationen i området Masthuggskajen kommer göra långgatorna ännu hetare när de gamla hamnkvarteren återfår kontakten med vattnet. Det kommer att bli fantastiskt härligt.

*Festivalarena är officiell festivalbar under Göteborg Film Festival och huvudscenen för festivalens seminarier, konserter och fester. Den ligger på samma innergård som Tacos & Tequila.

”Andra Långgatan har alltid varit navet i området”

Max Hansson, grundare av Linné skivbörs, Andra Långgatan 20. Stråket från Järntorget upp till Stigbergstorget är en bekant promenad för den inbitna vinyljagaren. På Linné skivbörs finns en tanke bakom varje skiva.

”Jag har haft Linnés skivbörs i nästan tolv år. Innan dess var det också en skivaffär och dessförinnan hade Röda stjärnans bokcafé lokalen. Men skivaffären i sin nuvarande form tog vid 2010. Vi har mindre yta än de andra skivbutikerna på Andra Långgatan, och försöker ha ett så utvalt sortiment som möjligt. Här finns inga billiga skräpbackar. Det ska vara lätt att bläddra och hitta.

Förr åkte jag ofta utomlands och hittade skivor. Jag åker fortfarande till Tokyo ibland men har inte varit där på ett par år nu på grund av pandemin. Men Sverige är faktiskt ett av världens bästa länder för skivor, det säger alla. Även utländska handlare. Vi köpte mycket skivor från 60-talet och framåt.

Andra Långgatan har alltid varit navet i området. Det är långgatan med flest verksamheter och så har det varit sedan 100 år tillbaka. Här finns ett mischmasch av allt möjligt. Ljusskygg handel om kvällarna till vanlig kommers och lunchservering på dagarna. Det finns caféer, ölhallar, skivaffärer, second hand, antikviteter, teater. Mycket kultur.”

”Här finns ingenting udda”

Cattis Ledius, delägare på Haket, Första Långgatan 32. Strax innan Stigbergsliden finner du Haket. Där har du utsikt över spårvagnarna, Amerikahuset och Masthuggstorget.

”Första Långgatan är en ganska tråkig gata. Ingen promenadgata utan mer cykel- och bilgata. Folk kommer till oss för att de vet att vi finns, men inga turister går förbi. Om du kommer från Stigbergstorget svänger du per automatik in på Andra Långgatan.

Masthuggstorget är dessutom världens tråkigaste torg. Vi har första parkett och ser allt som pågår där. Det är svinbra att någonting händer här. Jag önskar att gatan och torget blir mer levande.

Samma familj har ägt Haket sedan -78. Jag är ingift. Min svärfar hade länge lunchrestaurangen Spiskroken men när min man fyllde 40 fick han restaurangen av sin pappa. -92 startade Haket som en kvällsdel i lunchrestaurangen. Nu är tredje generationen här. Våra ungar är inne och jobbar.

Attityden på Haket är ’alla ska med’. Här finns ingenting udda. Så har det varit sedan vi öppnade. Vi har hela spektrat och ingen sticker ut. Om du kommer hit med knallrosa hår, piercingar och tatueringar så är det ingen som tittar på dig. Vi har otroligt många stammisar. De har burit oss genom pandemin och har sett till att vi överlevt.”

En ny långgata med någonting för alla

Masthamnsgatan, eller Nya Långgatan som vi gärna kallar den, växer fram parallellt med Första Långgatan. I dag hamras här mest, men om några år kommer det att vara en plats med ett utbud besläktat med vad som går att hitta i resten av området.

Kontorshusen Stuveriet, Brick Studios och Våghuset (ordning från vänster) framträder mer för varje dag som går. Arbetet med att fylla husen med hyresgäster pågår för fullt. Stuveriet, ett åskblått och robust hus med 16 våningar, ska förutom kontorsplatser innehålla bland annat café, bistro och orangeri. Huset har sin fot i det historiska Masthugget, då hamnarbetarna samlades just här för att få dagens arbete utdelat. I bottenvåningarna på Brick Studios kommer du att hitta pizza, poké bowls, konditori, bageri och gym och längst upp i Våghuset flyttar advokatbyrån Mannheimer & Swartling in.

Längre västerut på gatan hittar du bostäder och anläggningen ”Masthugget Väst”, som kommer att innehålla parkeringsplatser, gymnastiksal, restaurang och verksamhetslokaler. Norr om Masthuggstorget skapas dessutom Masthuggsparken, en 1 700 kvadratmeter stor oas, som kopplar samman torget med den nya spårvagnshållplatsen. Här finns sittplatser i solläge men också rum för spontana aktiviteter så som bollspel och picknick. På gatan hittar du både sittplatser där du kan sitta ostört själv, och sittplatser där du och dina vänner kan umgås.

Masthamnsgatan, eller ”Nya Långgatan”, är färdigställd om sju, åtta år.

Barn ska känna att de har en plats på gatan. Här ska finnas mycket grönska och växtlighet, som går att gå igenom, och många platser där du kan stanna upp och leka. Här finns färg och form. Ambitionen är att det ska samlas regnvatten lite här och var, som går att leka med.

Sammanfattningsvis kommer Masthamnsgatan, eller Nya Långgatan som vi gärna kallar den, att bli en dynamisk gata som huserar en brokig skara verksamheter.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top