skip to Main Content
Visionsbild av ett höghus.
Nytt hotell fullt av kontraster

Nu är det klart. Balder har tillsammans med Folkets Hus och hotelloperatören Nordic Choice slutit avtal om att utveckla, uppföra och driva det nya hotellet vid Masthuggskajen.

Om den godkända detaljplanen för Masthuggskajen vinner laga kraft och bygglov erhålls beräknas byggstart för det nya hotellet ske i februari 2019. I den 33 våningar höga byggnaden kommer det rymmas 453 hotellrum, restauranger, konferenslokaler och träningsmöjligheter – allt med en fantastisk utsikt över det nya området, hela Älvstaden och hamninloppet.
– Det här är ett drömprojekt för mig och jag står redo att vilken dag som helst för att ta första spadtaget. Det här hotellet kommer att bli en av mina kronjuveler. Någonting som jag kommer längta till och någonting som kommer att få hjärtat att klappa lite extra. Sedan älskar jag platsen där Draken ligger. Det är klassisk mark och med den planerade linbanan vägg-i-vägg med fastigheten gör det här till Göteborgs nya epicentrum för kraft och kreativitet. Det här kommer att bli helt fantastiskt, säger Nordic Choice Hotels grundare Petter Stordalen.

Drakens unika karaktär bevaras
Hotellet stämmer väl överens om de visioner som finns för Masthuggskajen – en plats full av kontraster mellan gammalt och nytt, storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt, av affärer, gatuliv och möten. Den befintliga byggnaden kommer att byggas ihop med en ny huskropp. Det har varit viktigt att behålla den klassiska och ikoniska biografsalongen Draken men att kombinera stilen från 50-talet med nutiden.
– Folkets Hus i Göteborg är ett centrum för möten, nöjen och kultur. Nu tar vi nästa steg för att skapa ett fullvärdigt mötes- och nöjescentrum med hjälp av Balder och Nordic Choice, säger Lina Lindqvist, VD för Folkets Hus.
– Att projektet sedan är en del av en större plan för området tror jag blir riktigt bra, både för de som bor och verkar i området men också för staden i stort, säger Erik Selin VD i Balder.

Utöver de nybyggda delarna kommer hotellet att hyra lokaler i den existerande Folkets Hus-byggnaden, bland annat biografdelen. I de delarna kommer det framöver att finnas bland annat reception, lobby, bar och frukostrestaurang. Folkets Hus kommer fortfarande att ha hand om teater, kontor, restaurang och kafé.

Ett levande vardagsrum och takterrass
Det första som kommer att möta gästerna i det nya hotellet är ett levande gatuplan med ambitionen att bli göteborgarnas vardagsrum. Här hittar man också en del av hotellets restaurangverksamhet. Högt upp på våning 33 finns fortsättningen där gästerna kan njuta av både mat och utsikt över staden samt en takterrass.

Högklassiga konferensmöjligheter
Konferensfaciliteterna kommer att vara i en klass för sig då man på den andra våningen hittar hotellets mötes- och eventmöjligheter med hjärtat i biograf Draken.

Hotellet kommer tillsammans med 1200 bostäder, 5000 – 6000 arbetsplatser och en mängd nya butiker blir en viktig del av Masthuggskajen. Hotellet beräknas stå färdigt 2022.

Tillbaka till Nyheter
Back To Top