skip to Main Content
Masthuggskajens sommarguide på hemmaplan

Sommaren är här och med den drömmiga dagar. För att det ska vara enkelt för dig att ta vara på din ledighet har vi tagit fram en sommarguide med aktiviteter, alla inom 15 minuters cykelväg från kajen. Med listan riskerar du att överdosera goa Göteborg och den är dessutom helt fri från FOMO (fear of missing out). Bra va?

Foto: Café Fluß, @cafefluss på Instagram. Foto i kollage: Martina Jakobsson, @martymargaux på Instagram.

Sommartips#1: Café Fluß firar av kanske sista sommaren

”Swim, eat, drink, dance, repeat” är deras slogan. Mitt emellan allmänna badet och bastun i Jubileumsparken ligger Café Fluß, som i två år varit en plats för trevlig stämning under sommarmånaderna. I år har de gjort en del ändringar och adderat överraskningar att ta del av i området. Restaurangen har också säkrats för regniga dagar. Marken under caféet ska snart förberedas för bygget av den permanenta parken och det är i dagsläget oklart om Fluß kan vara kvar i Jubileumsparken i fortsättningen. Så njut av ett föredömligt älvnära umgänge innan flyttlasset går.

Var? Frihamnen 7, Jubileumsparken på Hisingen. 15 minuter med cykel från kajen.

 


Foto: @westligheter på Instagram.

Sommartips #2: Så nära Italien du kommer på Råda Gelato

Gelaterian Råda Gelato har några år på nacken men är inte sämre för det. Där finns hantverksglass utan arom- och färgtillsatser med smaker inspirerade av säsong, lust och tillgång. Här kan du förvänta dig gastronomiska upplevelser utöver det vanliga. Vad sägs till exempel om gelato med smak av brynt smör? Ingen idé att deppa över den inställda Italienresan när Råda Gelato huserar ett stenkast bort.

Var? Landsvägsgatan 38. 5 minuter med cykel från kajen. 

 


Foto: Mikaela Rudhner, @miklarud på Instagram.

Sommartips #3: Nyöppnade Bar il chiosco på Oceanen

I Saigons gamla röda träbyggnad har Bar il chiosco nyligen öppnat sin verksamhet. Under våren har det tidigare gatuköket renoverats och klätts om i svart. Bakom det hela står Oceanen med ambition att skapa en ”grön kiosk med gott innehåll”. I praktiken är det ett Italieninspirerat ställe mitt på Stigbergstorget som erbjuder naturviner och pizza slices. Inte helt fel, med andra ord.

Var? Stigbergstorget 12. 3 minuter med cykel från Masthuggskajen.

 


Foto: Tyska Bron Havsbar, @tyskabron på Instagram.

Sommartips #4: Tyska brons nya uteservering

För att fira Göteborgs 400-årsjubileum rustades Tyska bron upp och Avenyfamiljens kafé, som låg på bron, fick stänga tillfälligt. Nu är det tillbaka i sommarskrud under namnet Tyska Brons Havsbar. Serveringen är belägen mitt i kanalen mellan Norra och Södra Hamngatan och gästerna sitter bokstavligt talat på vattnet. På menyn hittar du lunch och middag med rätter inspirerade av havet men också en enkel kopp kaffe eller ett glas vin. Uteserveringen är ett gott exempel på hur vattnet bäst utnyttjas i vår vackra havsstad.

Var? Tyska bron 1. 4 minuter med cykel från Masthuggskajen.

 


Foto: Mike Lima, @slottsskogen på Instagram.

Sommartips #5: Titta på älgkalvarna i Slottsskogen

Mamma och pappa älg har fått barn. I början av maj kunde besökarna se kalvarna ta sina första stapplande steg. Sköra, gängliga och väldigt söta. Gå hit med dejten, barnet eller kanske farföräldern och titta på hur de växer. Djur uppskattas av alla. Och tänk på att visa respekt för Slottsskogens konungar.

Var? Älgarnas hage uppe på höjden. 14 minuter med cykel från Masthuggskajen. 

 


Foto: Nettan Kock, @dubbeldubbelgbg på Instagram.

Sommartips #6: Ät på Dubbel Dubbels uteservering och fantisera om framtiden

Det asiatiska köket hos Dubbel Dubbel är alltid en bra idé. Restaurangen huserar på tre ställen i Göteborg, varav en ligger precis intill Masthuggskajen. Uteserveringen på Surbrunnsgatan påminner om ett tåg och mysfaktorn i båsen är hög. På menyn hittar du ett utbud av dim-sum, dumplings och wontons. Ni gör gott i att dela på en setmeny. Maten är fantasifull utan att kosta en förmögenhet. Här parkerar vi i sommar och fantiserar om hur omgivningen ser ut om bara några år.

Var? Surbrunnsgatan 8. 1 minut med cykel från Masthuggskajen.

 

Sommartips #7: Handla miljövänligt på Humana second hand

I mars slog den populära second hand-affären Humana upp sina dörrar i Göteborg. Det är deras första butik på västkusten. Målet är att erbjuda göteborgarna ett modernt, intressant och roligt urval av mode baserat efter säsong. Så om du har en molnig dag över eller bara har tröttnat på att pressa under sommarsolen – ta dig hit. Du blir snygg och bidrar till en hållbar värld på samma gång.

Var? Kaserntorget 6. 3 minuter med cykel från Masthuggskajen.

 


Foto: Fredrik Ekbrand, @ekbrand på Instagram.

Sommartips #8: Åk Älvsnabben till Älvrummet

Sommaren är lika med havet. Havet är lika med sommaren. I alla fall för göteborgaren. Även om Älvsnabben går på älven och inte på öppet hav, är det en trevlig tur där du som passagerare får känna på hamnstaden. Ställ dig på däck, ge vinden ditt hår, solen ditt ansikte och håll tummarna för salta stänk. Om du nödvändigtvis måste ha en destination så är Älvrummet på Lindholmen ett bra utflyktsmål. Det är öppet måndag till lördag hela sommaren och där finns modellen som visar stadsutvecklingen på båda sidor om älven.

Var? Hållplats Stenpiren. 1 minut med cykel från Masthuggskajen.

 


Foto: Anders Hanebrant, @andhan001 på Instagram.

Sommartips #9: Nya utställningar på Stadsmuseet

Göteborgs stadsmuseum har infört restriktioner och begränsade öppettider till följd av covid-19 men det betyder inte att utställningarna är inställda. Den 16 maj hade “Frispel” premiär, som berättar om när den traditionella teaterkonsten började ifrågasättas på 1960- och 70-talet och när en banbrytande och radikal scenkonstgeneration tog plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst. Utställningen pågår fram till våren 2022 och visningen går att ta del av online.

Var? I ditt hem eller på Norra Hamngatan 12. 3 minuter med cykel från Masthuggskajen.

 


Foto: Fredrik Ekbrand, @ekbrand på Instagram.

Sommartips #10: Sola på Playa Stenpiren

Vi har kanske tjatat nog om följande men det tål att nämnas igen. Den billigaste sommaraktiviteten i denna lista hittar du under tips nummer tio. Med hjälp av solstolar, parasoller, palmer och sand är Playa Stenpiren Göteborg nu en given oas mitt i staden. Här tillåts människor att umgås nära vattnet. Icke-ytan användes tidigare som parkering och ambitionen har varit att skapa nya möjligheter att nyttja obrukbara områden i staden samt att försköna den offentliga miljön. Här hänger vi i sommar med en kompis på socialt avstånd, en Pressbyrån-glass i handen och med blicken över kranarna där de speglar sig i vattnet.

Var? Skeppsbron. 1 minut med cykel från Masthuggskajen.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top