skip to Main Content
Masthuggskajen prisas för sin hållbara stadsutveckling

Masthuggskajen är i högsta grad en ’influencer’ inom hållbar stadsutveckling, enligt vinnarmotiveringen. Byggprojektet får första pris inom kategorin ”Årets Citylab-projekt”.

Tävlingen Sweden Green Building Awards prisar årligen personer och projekt inom den svenska samhällsbyggnadssektorn. Vad aktörerna har gemensamt är att de leder utveckligen mot en grön omställning.

Under onsdagens digitala prisutdelning vann Masthuggskajen första pris inom kategorin ”Årets Citylab-projekt”. Motiveringen lyder ”Masthuggskajen i Göteborg är i högsta grad en ’influencer’ inom hållbar stadsutveckling. Det centralt belägna området vid vattnet, känt för sitt rika kulturliv, ska nu förtätas med ytterligare 1 300 bostäder, parker, förskolor, hotell samt fem till sex tusen arbetsplatser. Masthuggskajens hållbarhetsprogram har på ett unikt sätt tagits fram i bred samverkan med samtliga aktörer med ett innovativ fokus på social hållbarhet.”.

– Det är fantastiskt. Vi känner oss stärkta och får ännu mer energi att ta våra ambitioner hela vägen. Vinsten är ett kvitto på det hårda arbete som vi lagt ner tillsammans i projekt Masthuggskajen. Vi har under lång tid arbetat systematiskt med att integrera hållbarheten i stadsutvecklingsprocessen och ser nu resultat, säger Kristian Käll, processledare för hållbarhet på Älvstranden Utveckling.

Priset delas ut av Sweden Green Building Council som är Sveriges ledande medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande. Redan för två år sedan var Masthuggskajen första stadsutvecklingsprojektet att certifieras för planeringsskedet enligt Citylab Action. Då uppmärksammades Masthuggskajen för sitt gedigna hållbarhetsprogram, som du kan läsa mer om här.

Förutom bostäder, hotell och arbetsplatser, byggs en halvö och ett levande kajstråk i projekt Masthuggskajen. Göteborg får också två nya parker, Järnvågsparken och Masthuggsparken. Det kommer att finnas plats för ett aktivt gatuliv med mat, kultur och handel. Den hållbara stadsutvecklingen genomsyrar projektets alla delar, från val av material till verksamheter på plats. Bland annat samarbetar Masthuggskajen med Sharing City Göteborg i en satsning för att utveckla delningstjänster i området, som går ut på att hyra, dela, låna eller ge istället för att äga.

Masthuggskajen byggs av Elof Hansson Fastigheter, Fastighets AB Balder, NCC, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling tillsammans med Göteborgs Stad.

Tillbaka till Nyheter
Back To Top