skip to Main Content
Masthuggskajen på Instagram: ”En grå betongsugga kan bli vacker”

Förutom att erbjuda ett rikt kulturliv förekommer Masthuggskajen också i kulturen. Vi pratade med tre kreativa göteborgare, som dagligen dokumenterar platserna. Vilka är deras favoritmotiv och varför?

Carina Alm delar med sig av sina vardagsbetraktelser i bild och text under sitt alias @raktgenomstan, som blev till i kollektivtrafiken.
– Jag hade tråkigt på mina långa, många pendlingstimmar, så då roade jag mig med att hoppa av vagnen, strosa, flanera genom stan och fota.

Vilka är dina favoritmotiv i området Masthuggskajen och varför?
– Allt som ljuset ger lyster är favoriter. Då kan även en grå betongsugga bli vacker.

Vad har du för relation till Masthuggskajen i dag?
– Att vandra längs älven är fint, fastän det just nu kanske inte är så fint, men det kommer att bli fint! Gillar allt det nya och det gamla. Som det rosa, snea Merkurhuset. Och det nya Våghuset. Och Hotell Draken.

Fredrik Ekbrand, @ekbrand, jobbar på kontor i Otterhalloch lunchar helst på Schnitzelplatz i Lagerhuset. Han fann intresset för fotografi under pandemin.
– Det var en perfekt hobby att sysselsätta sig med när allt var ganska trist i övrigt. Nuförtiden är kameran alltid med i väskan.

Vilka är dina favoritmotiv i området Masthuggskajen och varför?
– Egentligen hela kajen mellan Järntorget och Stenpiren. Framförallt för att det är lätt att hitta intressanta motiv. Ofta mycket aktivitet och en intressant miljö. Älven, kranarna, hamninloppet, solnedgångarna blir alltid fint.

Tips till en nybörjare?
– Finns egentligen inga rätt och fel… bara ut och fota! Ju mer du fotar, desto duktigare blir du. En modern mobiltelefon kan absolut ta bra bilder. Det är såklart kul att lära sig hantera riktiga systemkameror och dessutom blir resultatet bättre. Men, tycker det kan vara bra idé att börja med ett litet kamerakit och inte skaffa sig allt för mycket prylar direkt. Annars blir det lätt att du inte orkar ta med dig din fina kamera.

Sara Andén delar med sig av sina målningar från framförallt Masthugget och Majorna under @husritare.
– Det var jättekul att måla både Våghuset och Brick Studios, främst på grund av de nya formerna. Det är en typ av arkitektur som jag inte avbildat tidigare. Annars var Kommersen en stor favorit, både som motiv och plats.

Vad har du för relation till området Masthuggskajen?
– Jag växte upp i gamla Masthugget och förknippar Masthuggskajen med utsikten därifrån. Jag ville bli lyftkransförare som liten, en framtidsdröm som måste vara otroligt koncentrerad till tidigare generationer göteborgsbarn. Sedan jag flyttade till Majorna blev området mest en transportsträcka mellan Stigbergstorget och Järntorget. Det är kul att det händer saker där nu!

När och hur blev du intresserad av måleri?
– Jag har målat sedan jag var barn men började måla arkitektur under min tid på estetprogrammet på Schillerska gymnasiet. Det fanns många tacksamma motiv där i Vasastan. Mina konstlärare uppmanade oss elever att höja blicken när vi gick genom stan, det är så lätt att missa allt det vackra när man bara traskar på som vanligt.

Tips till en nybörjare?
– Måla, måla och måla. Och måla.

Huvudbild: Fredrik Ekbrand.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top