skip to Main Content
Johanna Azar: ”Redan från start var tanken att alla är välkomna hit”

REPORTAGESERIE: Jag är Masthuggskajen. I denna serie träffar vi de individer som bidrar till att ge stadsdelen själ och liv.

År 2018 köpte Göteborgs Stadsmission S:t Johanneskyrkan för 1 krona. I dag fyller lokalen en avgörande funktion för personer vars vardag inte går ihop. Vi träffade Johanna Azar, som dagligen hjälper stadens mest utsatta människor.

På 1800-talet var reglerna strikta kring vem som fick komma in i vilken kyrka. Peter Wieselgren, domprost i Göteborg, tyckte att regelverket var förkastligt. När Wieselgren fyllde 60 bestämde sig därför hans vänner för att samla ihop pengar till att bygga en ny kyrka. Det skulle bli en plats för de kyrkolösa.

– Redan från start var tanken att alla är välkomna hit oavsett vem du är, hur du ser ut eller hur du har det. Det arvet förvaltar vi än i dag, säger enhetschef Johanna Azar.

S:t Johanneskyrkan huserar verksamheter som hjälper stadens mest utsatta människor.

S:t Johanneskyrkan ligger intill Stigbergsliden, på berget som vetter mot Masthugget. Här sträcker sig pastellgröna torn mot himlen i höjd med träden. Gården runt kyrkan är lummig och familjär. Sedan 2018 äger Göteborgs Stadsmission S:t Johanneskyrkan. Det efter att ha hyrt lokalen i nästan tjugo år. I dag står kyrkporten öppen sju dagar i veckan året om. Johanna Azar uppskattar att mellan 100 och 200 personer rör sig i lokalerna varje dag.

– Folk kommer hit av olika anledningar. Det kan vara pensionärer som inte får pensionen att räcka till eller folk från utomeuropeiska länder som faller utanför våra välfärdssystem. Vi möter också människor som är aktiva i sitt missbruk och personer som håller på att ta sig ur sig missbruk men behöver stöd i det, säger Johanna Azar och fortsätter:

– När vi öppnar vid halv tio så är det alltid några som kommer in och lägger sig i kyrkbänkarna. De har vandrat hela natten för att hålla sig varma och kan sova här på dagen.

Självhjälpsgrupper så som NA och AA hyr in sig i kyrkan. Här finns också frukost- och lunchservering med mera.

Kyrkan sjuder av aktivitet. Halva lokalen är kafé, där det serveras både lunch och frukost, och halva ett traditionellt kyrkorum. Gästerna kan äta billig lunch och frukost eller få råd och stöd i till exempel kontakt med myndigheter. För den som vill prata om sin livssituation finns präster tillgängliga för bikt och övrig själavård. Här hyr också självhjälpsgrupper, så som NA och AA, in sig. På onsdagar är det mässa och på söndagar gudstjänst. Pandemifria år erbjuds dessutom aktiviteter så som målarkurser, konserter och bokcirkel.

Göteborgs Stadsmission har drömmar om att utveckla verksamheten, att kunna erbjuda till exempel dusch och tvätt i ett attefallshus på gården utanför, men har begränsade resurser. Organisationen är helt beroende av månadsgivare.

– Det är skört men samtidigt är göteborgare väldigt givmilda. Behovet av våra tjänster ökar tyvärr samtidigt som vår kapacitet är vad den är. På ett sätt räcker vi som vi är.

”Här finns våra gäster, som kan vara lite kantstötta, bredvid hippa restauranger och barer” säger Johanna Azar.

Området Masthuggskajen är på många vis Göteborgs Stadsmissions fäste. Förutom kyrkan finns här bland annat avgiftningsklinik och second hand-butik. Att det byggs nytt och således kommer att vara fler som vistas i området, ser Johanna Azar som någonting positivt.

– Det är jättebra. Just denna del känns väldigt öde, säger hon och sveper med handen över ytorna framför Amerikahuset och ner mot Kommersen.

– Det som känns viktigt för oss är att våra gäster känner sig välkomna. Att man inte bygger bort sociala problem utan att de också får vara en del av stadsbilden. Annars är det bara positivt att fler kommer att röra sig här. Vi vill ju att människor ska mötas.

Johanna Azar beskriver området som sprudlande. Det finns en brokighet, som tilltalar henne.

– Här finns våra gäster, som kan vara lite kantstötta, bredvid hippa restauranger och barer. Det gör stämningen gemytlig.

Att stadsdelen lockar människor i blandade åldrar och med olika bakgrunder märks inte minst under de kulturevenemang som Göteborgs Stadsmission vanligtvis anordnar.

– Ibland har någon av våra gäster uppträtt och ibland har artister kommit hit och spelat gratis. Konserterna finns till för alla. Där ser vi att människor är här på samma villkor, säger Johanna Azar.

Foto: Sofia Andersson/Socker och bly.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top