REPORTAGESERIE: Jag är Masthuggskajen. I denna reportageserie träffar vi de individer som bidrar till att ge stadsdelen själ och liv.
Med avstamp i insomnade gatufesten Andra Långdagen omfamnar Hela Dagen Lång musik, dans, mat och umgänge. Men vad har egentligen området för påverkan på festen och vice versa? Vilken funktion fyller Hela Dagen Lång i Göteborg och hur ser framtiden ut? Vi pratade med initiativtagaren Damon Navandi, som skapade ordning utan att tappa festens genuinitet.
Damon Navandi tar stora kliv mitt i Andra Långgatan. Hans knälånga kofta fladdrar som en mantel i sensommarvinden. Några minuter tidigare har han klättrat i Masthuggskajen-skylten och innan dess sökt orden som bäst beskriver Hela Dagen Lång – hans så kallade kärleksprojekt.
– Folket kommer med sång, musik, mat och gör festen till vad den är. Vi står bara bakom scenen och lägger ut plattformen, säger han och fortsätter:
– Det finns ingen liknande festival i Sverige som erbjuder samma bredd. Dagsfesterna längs kajen samlar en typ av musik och en typ av folk. På Hela Dagen Lång ser du folk dansa till hiphop, tio meter bort till trance, tio meter bort till house och under tiden går det förbi barnfamiljer med småbarn eller så passerar gamla gubbar och gummor hand i hand på väg mot en uteservering. Festen är familjär och tillgänglig.
Vi backar några år. Damon Navandi kom tillbaka till Göteborg år 2017 efter att ha bott utomlands en längre tid, och strax därefter kom nyheten om att Andra Långdagen inte skulle bli av. Gatufestivalen, som anordnats varje år sedan 2005, hade fått utstå kritik på grund av bland annat nedskräpning och brister i säkerhet. Arrangörerna saknade tillstånd från myndigheterna.
– Jag älskade att festa där men det var också trångt, stökigt, någon dj’s musik gick in i en annan och du dansade nästan tryckare med kebabrullar. När nyheten om nedläggningen kom slog det mig: det här är en god chans att implementera mina tankar. Jag fann möjligheten att göra en festival som jag hade önskat vara på, säger Damon Navandi.
Han skapade ett evenemang på Facebook för att scanna av intresset och var inte ensam om det. Men medan många andra försökte återskapa Andra Långdagen rakt av, hittade Hela Dagen Lång en annan ingång och strösslade på med andra koncept. Morgonen därpå vaknade han upp till hundratals intresserade.
– De blev fler och fler och jag hade satt mig i en position jag inte kom ur. Jag var tvungen att skapa festivalen.
Hela Dagen Lång anordnades för första gången år 2017. En ambition var att behålla den genuina och spontana känsla som Andra Långdagen bjöd på men att addera mer fest på fler gator. De förlängde således gatufesten till Tredje långgatan. Det var en utmaning.
– Lite som att göra två syskon nöjda, säger han.
För att skapa ett flöde mellan gatorna fick medarrangören Dj Finest agera dragplåster på Tredje Långgatan. Festen blev den succé de hade hoppats på. Men vad har då Hela Dagen Lång som ingen annan fest har?
– När det handlar om musik, dans och alkohol på gator runt ett boende så blir det ofta väldigt hårda restriktioner. Hela Dagen Lång är en dag då myndigheter låter folk göra vad de tycker är kul. Det är en befriande känsla.
Men tittar bort helt gör de inte. En annan ambition hos initiativtagarna var att skapa mer ordning. I praktiken har det inneburit parkeringsförbud, bajamajor, betonggrisar, städning efteråt med mera. Något som varit efterlängtat men aldrig tidigare implementerats. I dag samarbetar Hela Dagen Lång med Polismyndigheten, Räddningsverket och Trafikkontoret. Men för att få tillstånd från myndigheterna krävdes många timmars tålamod.
– Jag gillar inte byråkrati och pappersarbete, säger Damon Navandi.
Vad drev dig?
– Jag såg fram emot att festa. Och det var värt mödan. Efter festen fick vi många lovord. Den hade inte fått ett enda klagomål från boende i närheten och det var någonting polisen hade eftersökt i flera år.
Vad fyller Hela Dagen Lång för funktion i Göteborg?
– Den är gratis, central, har inga köer och inga stängsel. Det finns ingen strukturell diskriminering på det sättet. Den är öppen på det sättet att många känner sig välkomna. Vem du än är, så finns det personer som är som du där. Det är en fest där du kan hitta ditt favoritområde men också få chans att upptäcka nytt på grund av tillgängligheten.
Området i sig har en stor påverkan stämningen. Särskilt Andra Långgatan är en gata med intressant historik, medger Damon Navandi och ser att den gått från ruff och snuskig till ruff och snuskig på ett mer trevligt sätt.
– Där finns en stor blandning av folk, om vi jämför med Avenyn eller Majorna. Gatorna ligger mittemellan, rent geografiskt men också subkulturmässigt, och det speglar barerna, kulturhusen och gallerierna som finns i området.
Hur ser du på möjligheten att festen sipprar ner mot Nya Långgatan, som Masthamnsgatan kommer att bli i praktiken, och kajen?
– Göteborg har bra möjligheter att anordna saker bredvid vattnet. Jag kan inte säga för mycket, men det finns en anledning till varför den heter Hela Dagen Lång, säger han.
Gatufesten har alltid öppnat sommaren. Damon Navandi har också förhoppningar om att stänga den. Idéer om framtiden bubblar upp mellan frågorna; nyårsfest i samma anda, addera vattenkrig eller skärmar med livesändning där andra städer festar samtidigt.
– Vi tänker aldrig sluta, säger han.
Foto: Sofia Björkman