skip to Main Content
Hyllar kulturtanter under Göteborg Film Festival

Den är 45 sekunder lång och filmfestivalens mest sedda film. Årets vinjettfilm är Fabiana, som utspelar sig i butiken på Nordenskiöldsgatan där tiden tycks ha stått still.
– I år kommer Göteborgs kulturtanter att förgylla filmfestivalen ännu mer än vanligt, säger en av regissörerna Johanna St Michaels.

Mellan den 27 januari och 5 februari intar återigen Göteborg Film Festival Göteborg med biograf Draken som utgångspunkt. Bygget av Hotell Draken är i full gång men genom noga planering kan festivalen genomföras som vanligt.

I våras utlyste festivalen tillsammans med Göteborgs 400-årsjubileum en tävling där vinnaren skulle få utforma den mest sedda filmen på hela festivalen: vinjettfilmen. Den visas före varje filmvisning, vilket innebär närmare tusen exponeringar under hela festivalen. Vinnaren och 2023 års film blir Fabiana som har regisserats av Johanna St Michaels och Kristina Meiton.

Humoristisk och färgglad

Birgitta Andreén eller ”Fabiana” har sedan 1969 drivit damklädesbutiken på Nordenskiöldsgatan i Linnéstaden. ”Hon har ett troget klientel damer bland kunderna, äger vitsens förmåga och skojar med sina kunder” skriver regissörerna i presentationen av filmen. Fabiana vevar på sin gamla kassaapparat, tar endast kontanter och lämnar handskrivna kvitton. Filmen beskrivs som ”en humoristisk och färgglad vinjett med damer som har mycket sting”.

– Under många år har jag lagat mina kläder hos Fabiana. Jag har alltid tyckt att hon är en rolig Göteborgskaraktär med sitt humoristiska språk och handskrivna lappar. I affären tycks tiden ha stått stilla, säger Johanna St Michaels och fortsätter:

– Vi ville göra en varm och glad film. Den är en blandning av dokumentär och spelfilm. Karaktärerna är sig själva och vi får möta Fabianas vänner och kunder. I år kommer Göteborgs kulturtanter att förgylla filmfestivalen ännu mer än vanligt.

Vad är egentligen en kulturtant?

– Kulturtanter är kvinnor, unga eller äldre från olika samhällsskift, som värnar om kulturen och inser vikten av att föra ett samtal om samtiden genom olika konstformer. De stöttar också kulturen genom att köpa årskort och vara medlemmar i stadens olika kulturinstitutioner.

Förmedlar charm och mänsklig värme

Sedan flera år har den varit ett fritt konstnärligt uppdrag som festivalen har gett till en etablerad filmare eller konstnär. För att tävla krävdes en filmidé på temat Göteborg och efter att urvalsjuryn kokat ner bidragen till sex nomineringar, röstades till slut Fabiana fram som vinnare.

Det har varit otroligt intressant att ta del av alla idéer om hur Göteborg borde skildras i en vinjettfilm. Många har rört sig kring älskade miljöer och ikoniska monument, men Fabiana är i stället en filmidé med fokus på en specifik göteborgare och en lite okänd plats i Göteborg. Samtidigt tror jag att filmen kommer förmedla just den charm och mänskliga värme som slog emot mig när jag först flyttade till Göteborg. Därför är jag glad att juryn och publiken tillsammans pekade mot Fabiana som en värdig vinnare, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival på festivalens hemsida.

Läs också: Filmfestivalens konstnärlige ledare: ”Hotellet öppnar nya möjligheter”

Tillbaka till Berättelser
Back To Top