skip to Main Content
Grundaren bakom Taket: ”Vi vill skapa ett kvarterstänk”

REPORTAGESERIE: Jag är Masthuggskajen. I denna serie träffar vi de individer som bidrar till att ge stadsdelen själ och liv.

Du känner honom som bartendern i ”Första dejten” men Daniel Meyn är också grundare till Taket – terrassen som utsetts till världens bästa och som ligger ett stenkast från Masthuggskajen. Nu planerar han ett lika bra koncept på Hotell Drakens våning 33.

När Daniel Meyn började jobba på Comfort Hotel i slutet av 2015 hade hotellet ännu inte öppnat. Våningar byggdes klara allt eftersom men när de kom till våning sju tog pengarna slut. Daniel blev skogstokig.

– Jag trodde de skojade med mig, säger han. Hela anledningen till att jag tackade ja till jobbet var för att jag ville sätta platsen på kartan, göra det till en mötesplats och ett ställe som alla ville vara på. Och hur skulle vi göra det? Jo, utnyttja det fantastiska läget nära vattnet med en galen utsikt som inte många hotell har.

Hotellverksamheten rullade igång i maj 2016 men planerna på att öppna en takbar sommaren året därpå såg mörka ut. Allt som fanns på våning sju var ett golv av tjära och ett glasräcke. Med en budget på 0 kronor bestämde sig Daniel för att skapa takterrassen ändå.

– Vi hade ju byggt ett hotell och det låg skräp överallt. Så vi använde pallar som möbler, spikade upp en barskiva av någonting annat. Folk sa att jag var dum i huvudet. Att ”det är Göteborg, det kommer att blåsa och regna” men jag visste att läget var allt, säger han och fortsätter:

– Solnedgången över kranarna, Paddan-båtarna som åker förbi, Stena Line som fickparkerar. Det skulle inte gå att misslyckas och där fick jag rätt.

”Vi ska göra så många grannaktiviteter. Taket ska bli den lokala baren att hänga på” säger Daniel Meyn, som ser fram emot att få ta hand om bostadsgästerna i området Masthuggskajen.

Taket öppnade som planerat sommaren 2017 och gjorde succé. Under första året blev den utsedd till Göteborgs bästa takterass och året därpå, då den rustades med både värme och tak, till Sveriges bästa. År 2019 blev den bäst i Norden och under sommaren 2020 bäst i världen enligt The Rooftop Guide.

– Domarna hade varit här en kväll under pandemin. Vi hade strikta regler om max åtta personer vid varje soffa och dj:n gjorde vad den kunde. Att få den utmärkelsen var helt otroligt. Jag känner en enorm stolthetskänsla över att ha startat på noll. Vi gjorde det med blod, svett och tårar.

Hotell Draken, också i regi av Petter Stordalen, är planerat att öppna år 2023 och även där finns planer på en takterrass utöver det vanliga. På våning 33 ska gästerna kunna njuta av mat, dryck och utsikt över staden. Daniel medverkar i en grupp som planerar utfallet.

– Det senaste jag hörde är att terrassen ska bli fyra gånger så stor som Taket. En del av den ska också vara inomhus, lite som ”Tak” i Stockholm. Men ingenting är skrivet i sten ännu, säger han och fortsätter:

– Det finns saker jag önskat att jag visste från början när man bygger en takterrass. Som att tänka på vindskydd, att värmarna ska placeras ovanför sittplatserna och att täta ordentligt så att hotellgästerna inte störs.

Hotell Drakens våning 32 blir dessutom en alldeles unik festvåning, där stora fester och evenemang kan arrangeras. Hotellet är tänkt att bli Nordic Choices första där intäkter från food and beverage, det vill säga bar- och restaurangdelarna, är större än de från logi. Fokus ligger på mötesplatserna.

”År två frågade de: Daniel vad vill du ha? Då fick vi allt. Värme, markiser, tak” säger Daniel Meyn, som skapade takterrassen Taket med en budget på 0 kronor.

Daniel ser fram emot en naturlig genomströmning i området Masthuggskajen. När Taket öppnade hade gästerna just baren som destination, snarare än att de råkade gå förbi.

– Vi behöver fler saker som drar folk hit. Det är ju snyggare på Hisingen än på den här sidan just nu. Jag känner i alla fall inte för att promenera här om kvällarna.

Vad tycker du om att Göteborg växer närmare vattnet?

– Jag älskar det. För mig är det ofattbart att ingen tagit tag i det tidigare. Alla kuststäder jag har varit i jobbar med vattnet. Först nu börjar det hända saker här.

År 2021 har takterrassens gäster första parkett när den nya halvön börjar byggas. Den sträcker sig ut i älven framför Lagerhuset och där skapas både boende- och hyresrätter. Sammanlagt byggs 1 300 bostäder i området Masthuggskajen. Daniel har en plan på hur han ska tillvara på de boende i området.

– Vi vill skapa ett kvarterstänk. I och med pandemin har vi verkligen förstått det viktiga med stammisar. Vi har många. Men samtidigt har ingen oss runt hörnet och kan säga ”vi går ner till Taket”, möjligtvis de på Kungsgatan, säger han och fortsätter:

– Vi ska göra så många grannaktiviteter. Taket ska bli den lokala baren att hänga på.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top