skip to Main Content
Gräsbergs guide: Tre favoritböcker om Göteborg

Blir du också såhär glad av att läsa böcker? Bokmässan må vara över men misströsta inte. Sofia Gräsberg, verksamhetsledare på Göteborgs Litteraturhus och senast hörd i vår reportageserie ”Jag är Masthuggskajen”, tipsar om tre litterära verk som äger rum i Göteborg.

1, ”Samlade verk” av Lydia Sandgren är en episk roman som utspelar sig i det litterära Göteborg från 70-talet och framåt, även om hälften är fiktion. Det händer någonting med mig när jag läser en roman där jag får gå runt på gatorna och känna igen referenserna. Romanen fiktionaliserar staden på något vis. En sådan tjock bok på 700 sidor får inte bli tråkig och det blir den inte.

2, ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” av Johannes Anyuru utspelar sig i ett fiktivt och delvis framtida och dystopiskt Göteborg. Romanen utspelar sig i flera tidslager som flätas in och ut ur varandra, drömlikt. En spännande roman som får en att tänka och känna – en roman om utsatthet och gemenskap, kärlek och smärta. Boken har dramatiserats och har nyligen haft premiär som teater på Unga Klara.

3, ”Gallus” av Pål Börjesson utspelar i en lägenhet vid Frölunda torg. ”En hjärtskärande roman till brädden fylld av ömhet… Gallus, som roman betraktat, är en unik, samtida skildring av fattigdom, hopplöshet och lojalitet.” skrev Ingrid Bossendal när hon recenserade den i GP 2013. Det tycker jag sammanfattar den väldigt fint.

Bubblare: Göteborgs-Postens serie ”Göteborgs bortglömda författare”. Om serien: Många författarskap glöms bort med tiden, trots att de förtjänar ett bättre öde. Det gäller också i Göteborg. I en serie om fem delar tog GP:s kritiker under sommaren 2019 sig an bortglömda göteborgska verk och författarskap, för att minnas de som minnas bör. Tidigare delar: Anderz Harning (27/6), Ebba Lindqvist (9/7), Sune Örnberg (20/7) och Åsa Nelvin (28/7).

Tillbaka till Berättelser
Back To Top