skip to Main Content
Första spadtaget för halvön har tagits

Efter år av planering, beslut och förberedelser är bygget av Masthuggskajens nya halvö igång. Klockan 12 idag sattes spaden i marken.

I sann göteborgsanda bevittnades händelsen från båt. M/S Carl Michael Bellman lade ut från Lilla Bommen för att ta en stor grupp deltagare till byggområdet för Masthuggskajens nya halvö. Ombord fanns såväl trubadur som press och anställda på de företag som gör byggnationen möjlig.

Efter en stund syns två orangea bojar ute i älven. Det är en visuell hint om den nya halvöns storlek.
– Jag blir nästan lite känslosam. Så många år, så många timmar som man sitter och håller på med de här projekten. När man kommer ut på plats så tar det nästan andan ur en. Första spadtaget för halvön är stort men vi befinner oss i ett ännu större sammanhang, som är Masthuggskajen, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

Hon poängterar att byggnationen på Masthuggskajen har kommit långt.
– Nu är det vi som är ute på halvön som ska fixa resten. 

För att möjliggöra byggnationen av halvön används ett så kallat odelat kontrakt, vilket innebär att man gör all grundläggning samtidigt på ett sätt som är fördelaktigt ekonomiskt. Sedan får varje byggaktör bygga ovanpå det.
– För att kunna göra det här så behöver man jobba väldigt tätt tillsammans. Ibland får jag frågan om hur det går till i Göteborg, och det är en sådan här gemytlighet som behövs för att lyckas med stora projekt, säger Lena Andersson.

Älvstranden utveckling tog över ett område där det hade legat gamla varvsområden. Det såg väldigt dåligt ut, berättar Rickard Eriksson (M), styrelseordförande Älvstranden Utveckling. Enligt honom är Göteborg bra på att utvecklas och anpassa sig.
– Det här är ett fantastiskt teamwork mellan staden, företagen och Älvstranden Utveckling. Nu satsar vi framåt och ser till att det här blir ett startskott för massor av Göteborgare och nya Göteborgare med nya idéer som för utvecklingen framåt, säger han.

Hampus Magnusson och Rickard Eriksson.

Hampus Magnusson (M), ordförande byggnadsnämnden, ser tillbaka på ett Göteborg som präglades av utflyttning och tvingades riva byggnader. Idag är läget något helt annat, konstaterar han.
– Vi har en framtidstro i den här staden som aldrig tidigare skådats. 

Att de här miljardsatsningarna sker i Göteborg är enligt Hampus Magnusson ett tecken på att Göteborg är på gång och är starkt.
– När vi är ute i olika delar av Europa och representerar och visar allt vi har i Göteborg så blir de helt häpna. Här har vi Europas i princip finaste orörda mark och den är obebyggd. Den ligger mitt i stan, vid vattnet. Det är unikt. Och det är här vi nu håller på att bygga, säger han.

Det har blivit dags för dagens viktigaste händelse: spadtaget. En grupp av representanter går ut till båtens för och tar fram tutor som signalerar till arbetarna på land att börja. En spontmaskin sätter igång och för ner en spont i marken. Med denna uppvisning har allting börjat.

Läs mer om halvön här

Tillbaka till Nyheter
Back To Top