Utvecklingen av Masthuggskajen kan nu ta fart efter att kommunfullmäktige antagit detaljplanen. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1300 bostäder, 6000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell att växa fram. Målet är att skapa en plats med kontraster – storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt.
– Vi är väldigt glada över detta besked som innebär att vi nu kan ta nästa steg i att förverkliga Masthuggskajen. Det kommer att bli ett fantastiskt område och vi planerar att kunna sätta spaden i marken så snart som möjligt, säger projektledare Åsa Vernersson, Älvstranden Utveckling.
Masthuggskajen är en del av Älvstaden och ska utvecklas till en plats med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Här binder man samman gammalt och nytt och platsen ska växa in i den befintliga strukturen som redan finns i området idag.
– Det handlar om att ta vara på de positiva aspekter som redan finns i området och tillföra fler, att skapa förutsättningar för oväntade möten mellan människor och verksamheter. Här ska alla känna sig välkomna, säger Åsa Vernersson.
Med utvecklingen av Masthuggskajen binds intilliggande områden samman och stärker kopplingarna mot bland annat Järntorget, Långgatorna, Masthugget och över älven till Lindholmen. Här byggs en halvö för att ge fler ytor med närhet till vattnet. Stor vikt läggs också på att utveckla gatuplanen i husen med olika verksamheter för att skapa liv och rörelse.
På Masthuggskajen planeras också för en ny linbana med förbindelse över älven till Lindholmen och vidare till västra Ramberget och Wieselgrensplatsen.
– På Masthuggskajen ska det finnas något för alla, oavsett om du bor, arbetar eller besöker platsen. Här kan du komma som du är och vara den du vill, säger Åsa Vernersson.
Masthuggskajen kommer att hållbarhetscertifieras som en hel stadsdel genom Citylab Action. Certifieringen innebär bland annat att Masthuggskajen har en tydlig vision och konkreta mål för utvecklingen, att området erbjuder olika upplåtelseformer, mötesplatser, grönytor och hållbara färdsätt.
– Vi arbetar med hållbar stadsutveckling på Masthuggskajen, här ska det vara lätt att leva och verka hållbart, det är så vi vill bygga för framtiden, säger Åsa Vernersson.