skip to Main Content
När Maria och Jim skrev på kontraktet fick de välja mellan tre teman för materialval. De valde ett dovt och mörkt alternativ, som skapar en kontrast till det stora ljusinsläppet.
Ett grönmålat sovrum.
Två personer står på en balkong. De är fotade genom ett stängt fönster.
Ett kök i mörkt trä.
Penthouset högst upp i huset är inrett i noggrant utvalda material och har en stor rymd.
Ciceron har lägenheter i olika storlekar för att tillmötesgå de boendes behov. Detta är en etta.
Ett grönmålat sovrum.Två personer står på en balkong. De är fotade genom ett stängt fönster.Ett kök i mörkt trä.
De första bostadsgästerna har flyttat in på Masthuggskajen

Nu står det 17 våningar höga bostadshuset Ciceron klart på Masthuggskajen och merparten av husets 128 lägenheter är inflyttade. För Maria och Jim Qvarfordt var det utsikten, ljuset och läget mitt i stan som fick dem att välja sitt nya boende.

I det 54 meter höga huset skiner solen in. I en trea nästan halvvägs upp står kaffebryggaren påslagen. I huset har främlingar under våren blivit grannar.

Ciceron hade säljstart 2021. Då, efter att ha hängt på Hemnet under lång tid och övervägt många olika lägenheter, hittade Maria och Jim Qvarfordt sitt nya boende. Den 15 mars i år flyttade de in i sin 86 kvadratmeter stora trerummare.

När Maria och Jim skrev på kontraktet fick de välja mellan tre teman för materialval. De valde ett dovt och mörkt alternativ, som skapar en kontrast till det stora ljusinsläppet.

– Det känns som att vi har kommit hem. Lägenheten är en riktig jackpot. Vi har alltid gillat den här delen av stan, med restauranger, liv och rörelse och alla trevliga smågator i närheten. När vi har åkt in till stan så har vi nästan alltid åkt till Linné. Att det dök upp nyproduktion i det här läget är fantastiskt, säger Maria Qvarfordt.

Paret har tidigare bott i Partille i 20 år. De flyttade dit från Lunden när dottern föddes, för ett boende som var mer lämpat för småbarnstiden. 

– Det var mycket av ekonomiska skäl, att vi inte hade råd att köpa det vi ville ha inne i stan. Då sa vi att vi skulle bo i Partille i några år, men det blev 20 år.

Ljuset möter en redan i hallen när man äntrar lägenheten. Med fönster i tre väderstreck och utsikten det för med sig är det lätt att insvepas i Masthuggskajens atmosfär. 

– Jag älskar takåsarna och öppenheten. När jag vaknade här första morgonen så tittade jag ut och sa: god morgon världen. Jag vet inte vad det är med människor och utsikt, kanske att vi inte vill känna oss instängda. Det måste ju vara någonting med det, säger Maria.

Takåsar syns genom ett fönster.
Takåsarna skapar enligt parets dotter en ”Karlsson på taket-känsla”.

Redan från hallen ser man långgatornas äldre hus och sträcker man blicken lite längre så når den Skansen Kronan. Framför dina fötter har du det öppna köket med sin rymliga köksö och ett par steg till höger det anslutande vardagsrummet. Väljer du istället att följa korridoren till vänster kommer du först till badrummet, sedan till lägenhetens två sovrum.

Ett grönmålat sovrum.

Ciceron har lägenheter i olika storlekar för att tillmötesgå de boendes behov. För att öppna upp möjligheten att anordna middagar och fester som är för stora för den egna lägenheten har föreningen dessutom ett par gemensamhetsytor. Högst upp i huset når du en terrass, och längst ner det så kallade vardagsrummet. 116 av 128 lägenheter är sålda. Merparten av de lägenheter som finns kvar är ettor, men även ett av tre penthouse högst upp är hittills osålt. 

Ett kök i mörkt trä.
Penthouset högst upp i huset är inrett i noggrant utvalda material och har en stor rymd.

Stora delar av husets omgivning är för tillfället en byggarbetsplats. Maria och Jim är spända på att se slutresultatet och uppskattar arbetet som pågår för att ta vara på närheten till vattnet.

– Det är väldigt trevligt att de håller på och gör det finare här nere. Tidigare har man skitit lite i den här delen av stan, som ligger nere vid vattnet. Vi är taggade på att man nu tar hand om det, att man fixar till stråket och lägger till grönområden. Tänk att få komma så nära havet, säger Jim.

Två personer står på en balkong. De är fotade genom ett stängt fönster.

Hur har livet förändrats av att flytta till Masthuggskajen? 

– Vi har nära till vår jobb, det är en av sakerna. Maria kan cykla till jobbet och jag kan promenera. Vi kan ställa bilen på ett helt annat sätt än vad vi gjort tidigare, säger Jim. 

– Och vi har nära till allt. Evenemang, sport och allt runt omkring, alla restauranger och pubar. Gymmet har vi 20 meter här ifrån. Sedan är en klar fördel själva huset och alla som bor här. Alla är trevliga, hälsar och pratar, säger Maria.

Tillbaka till Berättelser
Back To Top