skip to Main Content
Visionsbild över Draken och en bild på ett team av människor.
Bygget av hotell Draken är igång

Utvecklingen av Masthuggskajen gick idag in i en ny fas i och med byggstarten för det 34 våningar höga landmärket Clarion Hotel Draken – ett hotell som tydligt stärker Masthuggskajen som ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck.

Det blev också en inledning med puls när Nordic Choice Hotels grundare Petter Stordalen tände en eldsprutande drake istället för att ta ett traditionellt spadtag för att starta byggandet. För att symbolisera kopplingen till den klassiska biografen Draken kommer man även att gjuta in en filmrulle i fastighetens grund.
– Clarion Hotel Draken är ett prestigeprojekt i vår portfölj. Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential, säger Petter Stordalen.

I ceremonin på Olof Palmes plats medverkade förutom Fastighets AB Balders VD Erik Selin och Petter Stordalen även Mats Arnsmar, VD för Folkets Hus och Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande i Göteborg.

Det nya hotellet beräknas stå klart Q1 2023 och knyts samman med befintliga byggnader och bildar en helhet med ca 470 hotellrum, flera restauranger och konferenslokaler. De två översta våningarna blir en restaurang och skybar med utsikt över staden och hamninloppet. Med en total höjd på drygt 100 meter blir Draken Göteborgs högsta hotellbyggnad.
– Det känns roligt att vara delaktig i ett så spännande och viktigt projekt, säger Erik Selin. Jag är övertygad om att detta blir bra både för de som bor och verkar i området men också för staden som helhet.

Hotellfastigheten är en del av detaljplanen för Masthuggskajen som ska utvecklas till ett område med puls, kulturell dynamik och internationella intryck. Här binder man samman gammalt och nytt. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1 300 bostäder, 5 000 – 6 000 arbetsplatser, restauranger och hotell att växa fram.

Draken blir en miljöklassad byggnad som matchar Masthuggskajens höga hållbarhetsambitioner. Även den sociala hållbarheten finns inbyggd i Drakenprojektet, med fokus på att bidra till ökat folkliv i området.

På bild från vänster: Petter Stordalen, Erik Selin, Hampus Magnusson och Mats Arnsmar.
Visualiseringen är framtagen av Adore Adore / Erséus Arkitekter

Tillbaka till Nyheter
Back To Top