skip to Main Content
En man böjer sig över något som ser ut som en joystick.
Nu kokar det av kreativitet på Masthuggskajen

Planen är att Masthuggskajen ska börja bebyggas någon gång under 2017. I väntan på det skapas en tillfällig mötesplats där folk kan umgås och verka – en älvnära park med fokus på kultur och kreativitet.

Under våren lämnade Stena Line över 100 meter kaj mellan Stenaterminalen och Rosenlunds färjeläge till Göteborgs Stad att förvalta. I väntan på att Masthuggskajen ska börja bebyggas bestämde Älvstranden att använda det 8000 m2 stora området för att skapa något kul och kreativt. En mötesplats, som folk i närområdet kan engagera sig i, och där göteborgarna kan få närkontakt med älven. Här ska du kunna gå på konstutställning, titta på teater, äta nygrillat och kanske spela boule – med älven och Göteborgs hamn som fond.

Arbetet att skapa den nya mötesplatsen leds av design- och produktutvecklingsbolaget BOID som är ett dotterbolag till Chalmers Industriteknik. David Lamm, designer på BOID berättar för oss om det unika projektet.
– Eftersom platsen bara är tillgänglig ett par år måste vi skapa en miljö som drivs av experimentlusta. Samtidigt som vi vill engagera det kreativa och alternativa kulturliv som spirar runt Långgatorna och Järntorget. På Masthuggskajen får folk möjlighet att testa idéer, starta nya samarbeten och tillsammans skapa en helhetsupplevelse som lockar besökare och deltagare från hela staden.

Några av aktiviteterna är redan spikade. Story architect/Playcentric Industries & Institute sätter upp ett containergalleri för spel, film och musik, samt ytor för lokala och internationella aktörer att synas och verka i. Frilagret får tillgång till en 400 m2 stor yta för en scen där lokala teatergrupper och band har möjlighet att uppträda och ordna konserter.

En grupp stadsodlare under ledning av Odlarjonas Lindh jobbar för att få igång superlokal odling till restauranger och caféer i närheten. De välkomnar också närboende att komma ner till kajen och aktivt bruka staden för en mer hållbar offentlig miljö där en grön och förtätad blandstad ger en högre livskvalitet.

BOID har också engagerat Entreprenörsgatan – ett kluster av entreprenörer och kontorshotell på Ingenjörsgatan i närheten. De kommer att bygga ett Urban City Office Space av en specialdesignad container och glas. Där kommer de att erbjuda ambulerande mötes- och konferensrum och kontorsplatser mitt på kajen, som företag, kreatörer och nätverk får nyttja helt gratis.
– Men även kommersiella aktörer har visat intresse. Bland annat Boulebaren som vill skapa ett härligt häng med boule, mat och dryck, berättar David Lamm.

Älvparken ska vara en plats som är öppen för alla göteborgare. Målet är att få till en härligt inbjudande plats, precis vid älven, dit människor kan komma och kreera eller bara njuta av närheten till vattnet. Göteborgs Hamn har skänkt gamla bojar, ankare och kajslipers för att knyta an till hamnmiljön och Stena Line bygger en lekplats i form av en båt för de yngsta göteborgarna.
– 
Och vi är fortfarande på jakt efter fler aktörer som vill etablera sig på kajen och visa sitt engagemang för invånarna, staden och dess utveckling, säger David Lamm.

Tillbaka till Nyheter
Back To Top