Lilla Jordbruket med Olle Olsson i spetsen odlar grönsaker på takterrassen mellan Brick Studios och Våghuset. Som prenumerant på deras kassar får du ekologiskt och lokalt odlare grönsaker varje vecka. Nu hoppas de knyta an till kontorsgäster i husen och boende i området.
Regnet piskar våra ansikten från sidan men Olle Olsson, en av grundarna bakom Lilla Jordbruket, tar situationen med ro. Vi står på terrassen som binder ihop Brick Studios med Våghuset. Olle har knähöga stövlar och en robust kratta i handen. Han pekar på lådorna där små vitlökar blygsamt letat sig upp genom jorden.
Det hela började i somras, då fastighetsägaren NCC efterlyste kommersiella odlare som ville odla och sälja grönsaker och/eller snittblommor under 2023. Bland cirka 40 intresseanmälningar valdes Lilla Jordbruket ut som stadsbonde.
– Min förhoppning är att knyta an till folket som jobbar i husen och bor i närheten. Att vi blir Masthuggskajens personliga odlare. Vi vill odla och skörda jättemycket grönsaker till göteborgarna. Det här är vår livspuls, säger Olle Olsson.
Arrenderar Göteborgs stads gård i Olofstorp
Lilla Jordbruket är en småskalig, ekologisk grönsaksodling, som har funnits sedan 2016. Olle Olsson växte upp på en ekologisk grönsaksodling utanför Östersund men det var först när han var äldre som det verkliga intresset för hållbara matsystem väcktes till liv.
– Som yngre var jag inte superpeppad på att behöva sommarjobba på gården. Men jag jobbade som arbetsledare där 2014-15. Jag stod samtidigt på tröskeln, visste inte riktigt vad jag skulle göra med livet. Då kom en möjlighet att arrendera gården från Göteborgs stad, säger Olle Olsson.
Gården ligger i Bergum i Olofstorp, cirka två mil från centrala Göteborg. Olle pluggade färdigt sin kandidatexamen i sociologi och startade sedan den ekonomiska föreningen Lilla Jordbruket tillsammans med några vänner. Sedan 2018 har han arbetat heltid med odlingen och idag är de tre anställda.
Prenumerera på grönsaker under hela säsongen
Hos Lilla Jordbruket kan du bli andelsägare, vilket innebär att du blir prenumerant på deras grönsakskassar. På så sätt får du grönsaker levererade till dig veckovis från maj till november. Du väljer en upphämtningsplats som passar och hämtar din kasse varje torsdag.
– I området Masthuggskajen har vi ett samarbete med Sjömanskyrkan. Men vi har också ett arbete med Mindpark, så att kontorsgäster i huset ska kunna hämta sina kassar där.
Det går också bra att av- och omboka sina leveranser om det skulle behövas. De omvandlas då till innestående kassar som du antingen kan boka till andra veckor eller ta ut som rabatt till nästkommande år.
– Vi har full flexibilitet, säger Olle Olsson.
På Lilla Jordbrukets hemsida och genom deras nyhetsbrev får du reda på vilka grönsaker som levereras under vilken period. Med nyhetsbrevet kommer också recepttips.
– Vi försöker ha vardagsgrönsaker men också någonting mer spännande i kassarna, som till exempel kålrabbi, majrova eller rabarber. Du köper grönsaker hos oss i början av året och sedan har du mat året ut. Inflationen når inte våra kassar, säger Olle Olsson.
Skillnad mellan lokalt och ekologiskt
Inför säsongen 2023 har hittills 60 stycken anmält sig. En av dem är restaurangen Noot, Nordik Kitchen & Bar, som ligger i anslutning till Radissons hotell nära Brunnsparken.
– De har köpt motsvarande 50 kassar. Vi sluter kretsloppet där, för vi får kompost från deras hotellfrukost. Den omsätter vi på våra åkrar som sedan genererar grönsaker till dem.
Genom att bli andelsägare i Lilla Jordbruket deltar du i omställningen mot ett mer hållbart matsystem. Olle Olsson upplever att ekologiskt odlad mat ofta blandas ihop med lokalt producerad mat. Men konventionellt lokalt jordbruk som inte är ekologiskt ägnar sig ofta åt ohållbara praktiker, menar han.
– De använder konstgödsel som inte gynnar marklivet, tillämpar inte växelbruk så att marken får ta igen sig och använder kemiska bekämpningsmedel, som direkt bidrar till insektsdöden.
Lilla Jordbruket tar täten mot ett mer hållbart jordbruk. Deras metoder är ekologiska i alla led och gynnar livet i marken.
– När en ekologisk bonde gödslar har vi istället stallgödsel, kompost, animaliska eller vegetabiliskt baserade gödselmedel. För att näringsämnena i det ska frigöras så måste bakterielivet bryta ner det. Det gynnar livet i marken och är basen för hela vårt ekosystem, säger Olle Olsson.
Läs mer om att bli andelsägare/prenumerant här.