Post Thumbnail

Senaste nytt från Älvparken

september 25, 2015

I våras skapades en tillfällig mötesplats på Masthuggskajen. En Älvpark vid vattnet med fokus på kultur och kreativitet. Här är en uppdatering om vad som är på gång just nu.

 Älvparken är öppen för alla göteborgare. Hit kan du komma och kreera eller bara njuta av närheten till vattnet. För att anknyta till miljön och stadens historia har Göteborgs Hamn skänkt gamla bojar, ankare och kajslipers vilka fungerar som dekoration och möbler. Och för de yngsta har Stena Line byggt en lekplats. Några av de projekt som låg i sin linda innan sommaren börjar nu bli verklighet.

Hamnodlade grönsaker

Jonas Lindh och William Bailey driver tillsammans Kajodlingen på Masthuggskajen. Det är ett projekt för att öka tillgången på närodlade grönsaker i centrala Göteborg. Kajodlingen vänder sig till restauranger som vill erbjuda något utöver det vanliga. Idén är att restaurangen betalar ett pris per vecka för en kvadratmeter odlingsplätt. Sedan bestämmer kockarna vad som ska odlas och Jonas och William sköter om odling, skörd och leverans.

-Vi levererar inom en halvtimma efter skörden och kockarna uppskattar verkligen färskheten, säger William Bailey medan han vattnar en rabatt med rädisefrukt.

Rädisorna kommer snart att hamna på tallrikarna på restaurang Bhoga. Andra som Kajodlat levererar till idag är Koka, Tvåkanten och Upper House. Exklusiva restauranger som byter meny dagligen och därför gärna vill ha småskaliga alternativ. Idag odlar och levererar Kajodling bland annat röd- och gulbetor, sallad, pak choi, grönkål, persilja och koriander.

Jonas och William ser en ökad efterfrågan på sina grönsaker och under nästa år kommer de att börja odla lokalt även i Frihamnen. Fram till dess fortsätter de att vårda sina primörer på Masthuggskajen. Även under vintern.

 

-De flesta grödorna här klarar temperaturer på ner till minus 10 grader. Så vi ska kunna leverera grönsaker direkt från Masthuggskajen under hela året, säger William Bailey.

William
William Bailey tittar till koriandern som växer på Masthuggskajen.

Jobba med älven som närmaste granne.

Entreprenörsgatan.se har satt upp en 40-fots kontorscontainer endast några meter från kajkanten. Här finns tio kontorsplatser inomhus och är vädret vackert kan du även sitta på altandäcket utanför. Standarden är basic med enkla stolar och bord, men det finns wi-fi och el så att det räcker till alla. Kontorscontainers, eller micro-arbetsplatser som det också kallas, är riktade mot en ny generation kreatörer och entreprenörer som jobbar utan fast arbetsplats.

-Många unga företagare idag skaffar inte fasta kontor. Istället jobbar de där de befinner sig för tillfället. Det kan vara på ett café, ett hotellrum, på tåget eller hos en kund. Med Kajkontoret vill vi erbjuda dem en tillfällig arbetsplats i en oslagbar miljö, berättar Richard Westberg från Entreprenörsgatan.se vilka är initiativtagare till idén.

De första gästerna började hyra in sig förra veckan och intresset verkar stort. Särskilt från det nätverk av småföretagare som Richard och hans kollegor har. Dessutom är platserna gratis att låna i mån om plats. Är du intresserad? Gå in på entreprenörsgatan.se och klicka dig fram till ”Kajkontoret”.

 Nu byggs ett tyst offentligt rum

Buller är ett ökande problem i städerna. En lösning kan vara så kallade tysta offentliga rum. Ytor i staden som skärmas av och där ljud från trafik och annat kringbrus i princip försvinner. Ett sådant tyst rum uppförs nu på Masthuggskajen. Initiativtagare är innovationsföretaget IMCG som samarbetar med bl.a. SP, Johanneberg Science Park, Watteriet, Park- och naturförvaltningen och Akademiska hus. Lösningen består av ett 40-tal hexagoner i glas som i stort sett eliminerar bullret. Effekten är påtaglig och kan till och med upplevas som lite obehaglig.

-Våra tester visar att den som stiger in i en ljudisolerad miljö i staden upplever det mycket starkt. Eftersom allt kringljud försvinner hör du plötsligt din och andras röster mycket tydligare. Och är du själv så kan tystnaden nästa kännas bedövande, berättar Amanda von Matern på IMCG.

Resultaten har gett forskarna en del att fundera på. Bland annat hur ljudisolerat ett offentligt rum ska vara för att uppfattas som behagligt och vara funktionellt, det är aktiviteten i det offentliga rummet som avgör vilka ljud som ska släppas in och inte. Det tysta rummet på Masthuggskajen beräknas stå klart under september, men kan komma att förändras med tiden.

-Det här är ett pågående innovationsprojekt och vi gör tester och justeringar kontinuerligt för att uppnå bästa möjliga effekt, säger Amanda von Matern.

Så vill du vara en del av en innovation och uppleva hur tystnaden låter mitt i staden rekommenderar vi ett besök på Masthuggskajen i höst. Och filma gärna och publicera på Facebook med #tystaoffentligarum.

 

Hexagon2
På SP i Borås testas och tillverkas de ljuddämpande hexagonerna.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Göteborgs stad Balder Elof Hansson NCC Riksbyggen Riksbyggen Älvstranden Utveckling