Post Thumbnail

Draken blir en fusion mellan gammalt och nytt

november 29, 2019

Biograf Draken, belägen vid Järntorget har länge verkat som en viktig institution i Göteborgs kulturliv. Den 26 april 1956 hade den första filmen premiär på Draken och reguljära filmvisningar pågick ända till maj 1995. Sedan dess har Draken huserat otaliga evenemang som konserter, teateruppsättningar och revyer. Draken är även huvudbiograf och festivalcentrum vid den årliga Göteborg Film Festival. En unik byggnad som nu får leva kvar i nygammal kostym då Nordic Choice Hotels ska bygga ett 34 våningar högt hotell med 474 hotellrum, restauranger och konferenslokaler. Projektet med bland andra Petter Stordalen och Erik Selin (Balder) i spetsen har redan startat och byggnaden beräknas stå klar Q1 2023. Alla projektets deltagare är överens om vikten av att bevara den gamla anrika Biograf Draken i dess befintliga form och verksamhet som en del av det nya. Gammalt möter nytt. Ett utmärkt exempel på Masthuggskajens ambitioner att låta konstraster skapa dynamik i den nya stadsbilden.

Foto: Adore Adore / Erséus Arkitekter

Nu bygger vi Masthuggskajen. Med 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser utvecklas området till en plats full av kontraster. Av gammalt och nytt. Storslaget och småskaligt. Globalt och lokalt.

Masthuggskajen skapas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Fastighets AB Balder, NCC, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling. Området, som är en del av Älvstaden, har höga hållbarhetsambitioner och Masthuggskajen var först ut med att certifiera planeringsskedet enligt Citylab Action hållbara stadsdelar.

Göteborgs stad Balder Elof Hansson NCC Riksbyggen Stena Fastigheter Älvstranden Utveckling